Kolagen je veoma važan protein koji se nalazi u skoro svim našim tkivima, u kostima, mišićima, tetivama. On nam kožu održava zdravom i elastičnom pa se manjak kolagena, koga telo s godinama proizvodi sve manje, očituje borama na koži. Stradaju i zglobovi a naročito kolena, koja počinju da slabe i bole.
Foto: Shutterstock
Za pad proizvodnje kolagena u organizmu nisu krive samo godine, već mu doprinose i loša ishrana, puna šećera, zatim nezdrave životne navike kao što je pušenje.
Kada je reč o ishrani, šećer nije jedini problem.
Problem je i to što se danas kroz hranu unosi malo namirnica bogatih kolagenom kao što su supe od goveđih kostiju. Sada u ishrani koristimo mnogo više krtog mesa dok se kosti slabije kuvaju a one su dobri izvori kolagena.
Foto: Shutterstock
Zato je češće konzumiranje supa kuvanih od kostiju prvi savet kada je reč o ishrani koja bi trebalo da nadomesti manjak kolagena i pomogne da koža bude svežija i zategnutija a zglobovi pokretljiviji i zdraviji.
Osim iz goveđih kostiju kolagen se kroz hranu može uneti i konzumiranjem mahunarki kao što je grašak.
Takođe i lisnatog tamnozelenog povrća poput spanaća, kelja, kupusa, citrusnog voća, odnosno pomorandži i mandarina, zatim crvenog voća i povrća kao što su paradajz, crvena paprika i crvena jabuka.
Foto: Shutterstock
Preporučuju se i namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, a takve su losos, tuna i sardina te bademi, orasi i semenke lana.
Od redovnog uzimanja kolagena koristi ima ne samo koža neko i kosa i nokti, jer izgledaju lepše, budu kvalitetniji, odnosno manje se lome i pucaju.