Istraživanje otkrilo kako treba da izgledaju savršene usne a ove dve poznate dame imaju upravo takve!

Istraživanje otkrilo kako treba da izgledaju savršene usne a ove dve poznate dame imaju upravo takve!

Punoća usana nam je postala toliko važna, da na tržištu postoje ruževi, sjajevi, fileri i slična druga "pomagala" koja bi trebalo da nam pomognu da konačno imamo savršene usne.

Foto: Shutterstock

Kad smo već kod toga, kakve su to savršene usne?

Dok, recimo, Kim Kardašijan ili Amber Rouz imaju usne kakve bi želele mnoge dame, nauka je došla do tačnih mera koje pokazuju izgled savršenih usana.

Kardašijanke i ostale cice koje imaju filere mogu da se pomere u stranu jer savršenu proporciju usana imaju Kejt Bekinsejl i Mila Kunis.

Naučnici sa Medicinskog fakulteta u Ankari, predvođeni profesorkom Nurajom Bajarom Muluk, odredili su razmere za najatraktivniji oblik usana.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Mila Kunis (@milalkunis)

Prema njihovom otkriću, gornja usna ne bi trebalo da bude deblja od 3,5 centimetara, a donja od 2,2 centimetra.

"Ni pod kojim okolnostima ne bi trebalo da u prostoriju ulaze prvo usne, pa onda ostatak lica", kaže profesor Muluk. "Usne su veoma važna komponenta simetrije i estetike lica. Prepravljanje usana kozmetičkom hirurgijom je postalo veoma popularno u poslednje vreme, ali rezultati su u nekim slučajevima katastrofalni".

Ona i njen tim su ova otkrića zasnovali na zlatnom preseku, kompozicijskom zakonu u kojem se manji deo prema većem odnosi kao deo prema ukupnom. Što je dobijeni rezultat bliži odnosu 1:1,6, to je rezultat "savršeniji".

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Kim Kardashian (@kimkardashian)

Profesor Muluk kaže da se ovaj odnos može naći u širini nosa i usta, kao i u udaljenosti između zenica i brade u poređenju sa udaljenošću linije kose od zenica.

"'Kobasica' ili 'pačje' usne ne dešavaju se samo zbog preterane korekcije, već i zbog slabog razumevanja delikatnih kontura normalne anatomije usana. Preterivanje u ovim proporcijama ili pogrešne proporcije dovode do takozvanih pačjih usana", ističe profesorka.

Plastični hirurg Kristofer Iglfild ističe da je estetska korekcija usana postala toliko popularna, da je u periodu od 2013. do 2018. došlo do povećanja potražnje filera za usne za 50 odsto!

Zatvoreno za komentare.