Kako da vam se ne pojave žuljevi pri nošenju novih cipela

Sezona sandala, papuča i ostale otvorene obuće, definitivno je za nama. Sa zatvorenom obućom, bilo da je reč o čizmama, dubokim ili plitkim cipelama, naročito ako su nove, a noge navikle na otvorenu obuću, nažalost često dolaze i žuljevi.

 Foto: Shutterstock

Oni znaju da budu veoma bolni i neprijatni i da prilično otežaju i zagorčaju svakodnevno funkcionisanje, pa vredi biti oprezan i uraditi sve što se može kako bi se njihovo pojavljivanje izbeglo.

Pravilo broj jedan sa novom obućom, ma koliko nam se pri probanju učinilo da nam pasuje, jeste da se ona razgazi.

Foto: Shutterstock

To znači da potpuno novi par cipela ili čizama, nikada ne treba obuvati ako nameravamo više sati neprekidno provesti u njima. Umesto toga, dobro ih je prvo nositi po sat do dva, najbolje kod kuće.

Tek kada ste nakon par dana takvog nošenja, sigurni da vam neće praviti problem, obujte ih za celodnevno nošenje. Tako ćete smanjiti rizik od pojave žuljeva.

Foto: Shutterstock

Dobre, udobne čarape od pamuka uvek su dobrodošla zaštita od mogućih žuljeva. Zato je bolje obuti njih nego najlon čarape. Naravno da neke cipele ne dozvoljavaju nošenje pamučnih sokni i tu se ništa ne može uraditi!

Ukoliko ste pak skloni žuljevima i znate da vas svake nove cipele ili čizme obavezno namuče žuljevima, pre obuvanja nove obuće, iznad peta nalepite flastere i tako ćete smanjiti mogućnost od stvaranja žuljeva.

Sportisti, za ovu situaciju znaju da koriste samolepljive trake iz kutija za prvu pomoć. 

Foto: Shutterstock

Ako se ipak i pored svih mera opreza desi da se žuljevi pojave, treba znati da se ne postupa isto sa zatvorenim i otvorenim žuljem. Zatvoreni žulj ne sme da se probija, kako se rana ne bi inficirala već ga treba zaštititi gazom ili flasterom.

Ako je žulj već otvoren, očistite ranu, zatim je namažite antibiotskom mašću, stavite preko žulja gazu i pričvrstite je flasterom.

Pročitaj još