6 načina da oporavite oštećenu kosu

6 načina da oporavite oštećenu kosu

Ako vam je kosa suva, izlomljena, krajevi su ispucali, to znači da je oštećena. Otkrivamo vam kako oporaviti oštećenu kosu.

 Foto: Shutterstock

"Gotovo sve što radimo kosi, pranje, češljanje, sušenje, oštećuje površinski sloj dlake", kaže specijalista triholog Kevin Mansuko. "Taj problem se dodatno produbljuje stilizovanjem kose, farbanjem, izbeljivanjem i drugim hemijskim procesima".

Kako se ova oštećenja talože na kosi, to utiče na strukturu dlake i postaje vidljivo golim okom. Srećom, postoje neke stvari koje mogu da vam pomognu da vratite stari staj oštećenoj kosi.

Mudro perite kosu

Baš kao što vodite računa o koži lica, važno je da brinete i o kosi.

"Pranje kose pogrešnim proizvodima može da dehidrira dlaku. Zato je važno da šampon i balzam prilagodite svom tipu kose", kaže Mansuko.

Ukoliko farbate kosu, on savetuje da obavezno koristite balzam ili neku kremu za kosu koja će da hidrira dlaku. Takođe, savetuje da koristite proizvode sa keratinom i glutaminskom kiselinom, pošto se oba nutrijenta gube farbanjem i izbeljivanjem kose.

Povećajte unos proteina

Kosa se sastoji od 90 odsto proteina, što je razlog zašto su frizeri i dermatolozi opsednuti tretmanima sa proteinom.

"Proteini jačaju kosu, štite je od gubitka vlage, čine je bujnijom i sjajnijom i, u izvesnoj meri, popravljaju oštećenu kosu", kaže dermatolog Frančeska Fusko.

Proteini za kosu obično se mogu naći u formi balzama, seruma ili maski sa visokim sadržajem proteina. Naravno, malo će pomoći i ako unosite ove nutrijente ishranom.

 Foto: Shutterstock

Kućni tretman

Ukoliko vam kosa nije previše oštećena, možete da pokušate da je "izlečite" kućnom maskom. Najbolja je kombinacija maslinovog ulja i žumanceta jer će hidrirati kosu, pa će ona odmah biti mekanija.

Možete da probate i mešavinu grčkog jogurta sa medom i kokosovim uljem, i tako napravite masku za kosu. Jedino o čemu treba da vodite računa je da ne uzimate grčki jogurt sa ukusima, jer to nije dobro za dlaku.

Smanjite tretiranje toplotom

Verovatno već i sami znate da bi trebalo da izbegavate da kosu tretirate toplotom, tj. fenom, presom... Pošto je kosa većinom napravljena od proteina, a toplota oštećuje proteine, rezultat je oštećena kosa.

Kada baš morate da tretirate kosu toplotom, pre toga nanesite proizvod koji će zaštiti dlaku.

 Foto: Shutterstock

Koristite ulja

U slučaju da niste čuli, ulja za kosu su prijatelji oštećene kose. Kokosovo i arganovo ulje, recimo, neće vam umastiti kosu ako ga nanesete samo na krajeve, tvrdi Mansuko. Ova ulja će hidrirati dlaku i pomoći će u nadoknadi izgubljenih lipida – nanesite nekoliko kapi na dlan i prođite rukama kroz krajeve kose.

Pazite kako se češljate

Čak i češljanje može da bude krivac za oštećenja kose. Najbolje je, a to posebno važi za mokru kosu, da je češljate prvo po dnu, da biste razmrsili krajeve, pa tek onda od korena.

Zatvoreno za komentare.