5 prirodnih načina da uklonite perut

5 prirodnih načina da uklonite perut

Svakodnevna borba protiv peruti može biti krajnje iscrpljujuća. Perut se pojavljuje zbog prisutnosti bakterija i gljivica na vlasištu i može se u potpunosti sprečiti ili držati pod kontrolom ako se primenjuje pravilna nega kose.

Prirodni sastojci su obično najbolje rešenje za uklanjanje peruti, a sastojke za njihovu pripremu svakodnevno koristimo.

Jogurt i crni biber

Jogurt predstavlja umirujuće sredstvo koje vašu kožu vlasišta može učiniti glatkom i manje perutavom, dok crni biber uništava gljivice i bakterije koje stvaraju perut i deluje antibakterijski.

Za izradu ovog preparata pomešajte dve kašike crnog bibera i čašu jogurta. Nanesite ovu smesu na vlasište i ostavite da deluje sat vremena. Nakon ispiranja kosu operite šamponom.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje deluje izvrsno kod uklanjanja peruti, jer vlaži kožu vlasišta, što smanjuje stvaranje peruti. 

Pre nanošenja maslinovog ulja potrebno je zagrejati ga kako bi bilo mlako. Nanesite ulje na vlasište i lagano ga utrljajte. Kako bi koža upila ulje, potrebno je ostaviti ga tako neko vreme, najbolje preko noći. Ujutru operite kosu blagim šamponom.

Kokosovo ulje i sok od limuna

Ovo je odlična kombinacija za rešavanje problema peruti. Iako sok od limuna ima određena svojstva izbeljivanja, ne uzrokuje nikakve promene u boji kose. Antibakterijsko delovanje limuna bori se protiv mikroba koji dovode do peruti.

Za pripremu ovog preparata potrebno je pomešati jednu kašiku limunovog soka i šest kašika kokosovog ulja. Smesu nanesite na vlasište i ostavite pola sata da deluje. Zatim isperite kosu blagim šamponom.

Soda bikarbona

Ovo hemijsko jedinjenje daje odlične rezultate kod uklanjanja peruti.

Pomešajte svoj šampon sa jednom kašičicom sode bikarbone i nanesite dobijenu smesu na vlasište, a zatim isperite kosu.

Sirće

Masiranje temena jabukovim sirćetom podstiče cirkulaciju krvi, što čini kosu jakom i zdravijom. Osim toga, sirće uklanja sve mrtve stanice kože, koje začepljuju folikule i dovode do peruti.

Isperite kosu mešavinom vode i jabukovog sirćeta, u razmeri jedan na prema jedan. Miris sirćeta će se smanjiti kada se kosa osuši.