Koja boja odeće najbolje pristaje vašem tenu?

Koja boja odeće najbolje pristaje vašem tenu?

Izađite iz neutralnog kolorita i izaberite prave boje za vas. Ključ je uskladiti odeću sa bojom tena.

 Foto: ShutterStock

Prava boja odeće učiniće da izgedate stilizovano i da privlačite pažnju. Dozvoljeno je da se igrate svim delovim spektra dok je ispunjen jedan uslov: boja odeće i ten moraju biti usklađeni.

Koliko često se dogodi da vam na ulici za oko zapadne žena odevena u nemoguće jarke boje? Dok vi nosite nude ili zemljane nijanse, koristite neutralne boje kako biste lakše kombinovale, ona hrabro nosi ceo dugin kolorit. I to joj fantastično stoji.

Stilisti kažu da nositi jake boje uopšte nije tako teško. Iz početka, dok se učite kombinovanju, možda će biti malo napornije, ali vredi truda. Činjenica je da jake boje može da nosi uspešno svaka osoba. Stvar je u izboru pravih boja. Stilisti kažu: odeća ide uz boju lica. 

Kako da izaberem pravu boju odeće?

Baš kao i kod šminke i kose, ključ za pronalazak vaših najdražih boja započinje tonom kože. Boja kože može grupisati u tri kategorije: topla, hladna i neutralna.

Možda i ne znate kom tipu pripada vaša boja kože. U tom slučaju, evo kako da je prepoznate:

Topao ten: koža sa zelenkastim ili žućkastim podtonom. Ovde su i sve dame kojima koža ima blago maslinastu boju. Ako imate ovaj tip kože, možete se slobodno pohvaliti da imate nešto zajedničko sa Dženifer Lopez.

Hladan ten: koža sa plavkastim podtonom. Ovde dolaze u obzir i dame jako svetle i jako tamne kože. Važno je da koža često izgleda kao da vam je hladno. Pogledajte Nikol Kidman i znaćete da li ovom tipu kože pripadate.

Neutralan ten: ovoj grupi pripadate ako ne možete sa sigurnošću da kažete da ste topli ili hladni tip. Neutralan ten ima Džulija Roberts.

Kada ste odredili tip kože, vreme je da proverite da li je boja kose koju nosite odgovarajuća za taj ten. Tek kada su kosa i ten usklađeni, smete da se igrate koloritom garderobe. (Pročitajte i: Novi trend za 2021: Ovu boju kose će svi nositi!)

Koja boja kose odgovara mom tenu?

Vraćamo se na osnovni tip tena. Ako ste dama sa toplim tipom kože, trebalo bi da birate što prirodnije tonove: od tamno plave do braon nijansi kose.

Za žene koje pripadaju hladnom koloritu, važno je da izaberu ili jako tamne ili jako svetle nijanse. Znači, možete da šetate od tamno braon do crne ili da budete platinasta plavuša jednako uspešno.

Ako imate neutralni ten trebalo bi da nosite pramenove. Ako ste izabrali neku od hladnijih nijansi, osenčite je toplim tonovima. A ako je vaša kosa u toplom tonu, razbijte to nekim tamnijim i hladnijim nijansama.

Kada uskladite boju kose sa tipom tena, vreme je da promenite boje svoje odeće. 

Prava boja odeće za osobe toplog tena

Ako imate topao ten, za vas su kao stvorene sledeće boje:

- narandžasta

- zlatno žuta

- boja ćilibara

Takođe, možete da koristite i boje iz hladnog dela spektra, ali se tu držite toplijih nijansi zelene i plave. Dobrodošle su maslinasta i tirkizna. Takođe, mođete koristiti i purpurnocrvenu boju.

Od neutralnih boja za vas su stvorene: krem, boja tople čokolade, snežnobela i mlečnobela.

Boje koje bi trebalo da izbegavate su boje rubin crvena i boja ametista.

Prava boja odeće za osobe hladnog tena

Ako imate hladan ten, za vas su kao stvorene sledeće boje:

- svetlo plava

- kraljevski plava

- tamno ljubičasta

- boja ametista

- boja lavande

Od boji iz toplog spektra možete koristiti odeću u pink boji, boji rubina i svetlo rozoj.

Kada su neutralne boje u pitanju držite se sive, mornarski plave i čisto bele.

Boje koje nikako ne biste smeli da nosite su one koje su preporučene ljudima toplog tena: narandžaste i žute nijanse.

Prava boja odeće za osobe neutralnog tena

Ako imate neutralan ten, za vas su kao stvorene sledeće boje:

- boja kajsije

- nežno roze

- boja žada

- svetlo ljubičasta

- pastelno plava

Od neutralnih boja vama su preporučene sve nijanse sive, kao i sve prljavo bele i bež varijante.

Boje koje ne bi trebalo da nosite su one suviše jarke: crvene i žute. Ako baš želite da ih nosite neka to budu glista crvena ili boja umućenog jajeta.

Zatvoreno za komentare.