Koja odeća vam najbolje pristaje prema obliku tela

Koja odeća vam najbolje pristaje prema obliku tela

Prilikom biranja odeće osim visine i težine treba obratiti pažnju i na građu te oblik tela. To će vam pomoći da lakše pronađete ono što vam stoji i da uštedite sate provodeći u isprobavanju odeće.

Foto: Shutterstock

 1. Figura peščanog sata 

Karakteristike: Ovaj oblik tela kako mu i samo ime govori, podseća na peščani sat. Smatra se da je ovo najidealnija figura, a priželjkuju je mnoge žene. Karakterišu ga velike grudi, uzak struk i široki bokovi. 

|

Preporuke za odevanje: Istaknite obline! Najbolji odabir za vas su pantalone i suknje visokog struka, peplum majice i dolčevite. Od kaputa i jakni birajte one koje naglašavaju struk. Za večernje varijante, birajte ženstvene haljine s naglašenim strukom i nešto dubljim izrezom. Izbegavajte vrećastu odeću jer će ona sakriti vaš oblik tela i neće naglasiti obline te suziti struk. 

2. Oblik tela koji podseća na jabuku

Karakteristike: Ovaj oblik karakteriše široki torzo, ramena i puni struk koji nije jasno definisan. Težina je koncentrisana na grudi i trup, dok su kukovi uski, a noge tanke.

|

Preporuke za odevanje: Vaš cilj je da naglasite kukove, noge i ruke. Ako vam je trbuh problematična zona, birajte haljine A-kroja koje nisu strukirane. Pristaju vam kraće haljine iznad kolena koje naglašavaju noge. Izbegavajte pantalone i suknje visokog struka koje ističu struk. Pantalone nižeg struka idealne su za ovu figuru. Tražite suknje koje stvaraju iluziju oblina u donjem delu, a to mogu biti i volani.

3. Oblik kruške

Karakteristike: Uska ramena, manje poprsje i uzak struk u odnosu na bokove i noge. U ovom tipu građe težina je koncentrisana na donji deo tela. 

|

Preporuke za odevanje: Pokušajte naglasiti gornji dio tela. Nosite svetlije majice i bluze. Print na majicama i upadljiv nakit skrenut će pažnju s nogu i bokova. Veoma je važno naglasiti struk. Za ovaj oblik tela idealne su zvonolike haljine koje su uske u gornjem delu tela, a široko padaju u donjem. Izbegavajte mini suknje. Radije birajte one šire koje padaju ispod koljena. 

4. Pravougaonik

Karakteristike: Ovakvo telo prati ravan struk, male grudi i gotovo slična širina kukova i ramena. Kaže se da podseća na dečačku građu tela. 

|

Preporuke za odevanje: Birajte odeću koja strogo odvaja gornji i donji dio tela. Idealna je odeća koja naglašava struk. Ravno telo neutrališite širokim bluzama i uskim pantalonama. Ako imate ovakav oblik tela možete se igrati raznim uzorcima i krojevima. Možete obući i šire pantalone u kombinaciji s užom majicom. Važno je da je gornji ili donji deo tela naglašen. 

5. Obrnuti trougao

Karakteristike: Gornji deo tela je izraženiji i ravnomerno se sužava prema struku. Kod ovog oblika važno je naglasiti bokove, zadnjicu i noge. 

|

Preporuke za odevanje: Kada birate majice ili veste izbegavajte volane i nabore. Dobro će vam stajati duge i lepršave suknje A-kroja. Kod haljina je važno da naglasite struk. Idealne su one koje su uže u gornjem delu, a od struka na dalje su široke i lepršave.