Kako da se odviknemo od čestog dodirivanja lica

Kako da se odviknemo od čestog dodirivanja lica

Za izbegavanje infekcije korona virusom ključno je da ne izlazimo iz kuće ako nema preke potrebe za tim. U slučaju pak da se nađemo napolju, veoma je važno da ne dodirujemo svoje lice i da redovno peremo ruke. Kako da se odviknemo od dodirivanja lica?

Foto: Shutterstock

Svakako nije teško često prati ruke sapunom ili gelom za suvo pranje ruku, ali što se tiče dodirivanja lica, borba sa ovom lošom navikom je već malo komplikovanija.

Naime, stručnjaci su otkrili da prosečan čovek pipa rukama svoje lice oko 23 puta u toku jednog sata. Što je najgore, u većini slučajeva mi to radimo potpuno nesvesno.

Kako je onda moguće pobediti ovu lošu naviku?

Prvo što treba da uradite je da sebe konstantno podsećate da ne bi trebalo da dodirujete svoje lice. Zalepite nalepnice po vašem domu sa odgovarajućom porukom kako biste uvek bili svesni rizika od pipanja lica, a istu poruku možete izabrati i za pozadinu vašeg telefona i računara.

Foto: Shutterstock

Da li često odmarate lice na svojoj ruci? Ili možda trljate oči i grickate nokte? Ove i slične navike su apsolutno nedopustive u doba korona virusa, posebno ako ste napolju i ruke su vam prljave.

Preporučujemo vam da nešto nosite u rukama kada ste van kuće jer ćete onda uvek biti svesni kada odlučite da, na primer, počešete svoje lice. Od trljanja očiju vas mogu odvratiti naočare, a nije loše da sa sobom nosite i kapi za oči.

Manikir vas može sprečiti da grickate nokte, a šminka će vas sigurno učiniti opreznijim nego u slučaju da je nemate na sebi.

Naravno, kada nemate drugog izbora nego da dodirnete svoje lice, uradite to sa čistom maramicom i obavezno je posle toga bacite u đubre. Istu proceduru uradite i kada kijate i kašljete.