Evo kako možete pomoći isušenoj kosi!

Evo kako možete pomoći isušenoj kosi!

Ispucali krajevi, kosa koja se mrsi i generalno nema sjaj – to su najbolji prijatelji suve kose. Pre nego što zaronimo u bure puno regeneratora, moramo da otkrijemo šta uzrokuje suvoću kose.

Foto: Shutterstock

Najčešći uzrok suve kose jesu sve one aktivnosti koje često radimo kako bismo je stilizovali – feniranje, uvijanje i peglanje kose, uz farbanje, trajnu i druge stvari mogu trajno oštetiti i isušiti našu kosu. Na našu sreću, rešenje ovog problema se samo nameće: ostavite se toplih alata i počnite da koristite maske za duboko hidriranje vaše kose.

Prečesto pranje kose je takođe jedan od uzorka. Preskakanje jednog ili dva dana između šamponiranja je idealno za određene tipove i teksture dlake.

Jedan od neprijatnijih uzroka jeste preterani razvoj gljive nazvane "malassezia furfur". Ova gljiva najbolje napreduje u svim okruženjima, a može se naći na licu i skalpu i manifestuje se perutanjem. Za taj problem, rešenje je šampon protiv peruti ili medicinski šampon sa ketokonazolom.

Foto: Shutterstock

Hormoni takođe mogu uticati na stanje vaše kose. Kontraceptivne pilule, trudnoća i menopauza utiču na promene unutar našeg tela, što takođe utiče i na našu kosu.

Preterivanje sa tretmanima za ispravljanje – uglađivanje kose je još jedan od uzroka, jer vaša kosa zbog takvih tretmana ostaje dehidrirana. Ako se previše često rade, ovi tretmani izazivaju nakupljanje proteina na kosi, zbog kojih ona postaje suva i krhka.

Ako provodite previše vremena na suncu, onda vam je verovatno jasno zašto vam je kosa suva. UV zračenje je štetno za kosu, isto koliko je štetno za kožu. Postoje specijalni proizvodi koji će zaštititi vašu kosu od UV zraka, ali preporučuje se da izbegavate duže zadržavanje na suncu između jedanaest i četrnaest časova.

Foto: Shutterstock

Da li češljate kosu čim izađete iz tuša? Vaša kosa je tada najslabija i najpodložnija lomljenju. Naravno, samo češljanje neće isušiti vašu kosu, već ispucali i izlomljeni krajevi koji će uticati na čitavu vlas.

I na kraju, suva kosa može biti posljedica unutrašnjih faktora, poput hipertiroidizma ili nedostataka vitamina. Dermatolog vam može pomoći da odredite šta vam tačno može pomoći.

Zatvoreno za komentare.