8 stvari koje uprkos preporukama ne smete stavljati na kožu

8 stvari koje uprkos preporukama ne smete stavljati na kožu

Koliko ste puta čule da pasta za zube pomaže kod bubljica? Pa, možda i pomogne, ali pritom napravi i štetu... Nasuprot tom prastarom "savetu" novi je da se šminka fiksira lakom za kosu. Užas! Najluđi savet? Maska za lice od lepka za drva!

Foto: Shutterstock

Internet je prepun kojekakvih suludih saveta za borbu protiv proširenih pora, mitisera ili tamnih mrlja od sunca na licu. Često to pišu neodgovorne, neupućene osobe koje žele da privuku pažnju i nije ih briga što savetuju nešto što može direktno štetiti našoj koži lica.

Novi izazovi i ideje su sjajna stvar, ali postoje neke stvari s kojima se ne eksperimentiše. Naše lice je jedna od tih stvari. Takođe mnogo je pogrešnih verovanja o čišćenju i nezi, zaostalih iz nekih neupućenijih vremena. Dakle, ovo su naši saveti šta NE treba stavljati na lice!

1. Losion za telo

Pronašla si losion koji divno miriše i čini ti se da su ti noge nakon njega nežne poput baršuna? Zašto taj losion ne bi jednako tako dobro prijao koži lica? Zato jer je koža lica nešto drugačija. Losion za telo mogao bi da začepi pore, što onda vodi stvaranju mitisera ili bubuljica. Kožu lica neguj kako treba, dobrom kremom namenjenom tom području jer to je investicija koja se isplati, hrani je i hidriraj da bi ostala sveža i elastična.

2. Pasta za zube

Ma koliko puta pročitala da je pasta za zube idealno sredstvo za sušenje bubuljica preko noći, nemoj nasedati. Pasta za zube koristi se samo za zube, ne za bubuljice. Makar, ima preporuka i da je utrljavaš u grudi kako bi bile veće! Nemoj da radiš ni jedno ni drugo. Nabavi kremu koja suši bubuljice i samo nju koristi.

Foto: Shutterstock

3. Sapun

Lice čistiti običnim sapunom za ruke nije dobra ideja, čak i kad je koža lica masna. Većina sapuna je jako agresivna i kožu lišava zaštitnog masnog sloja. Zbog toga se koža isušuje i postaje osetljivija. Često se na njoj pojavljuju crvene mrlje, iritirana koža pecka ili svrbi, može se i inficirati. Za lice uvek upotrebljavaj nežni losion za čišćenje lica i za nekoliko dana osetićeš promenu.

4. Lak za kosu

Iako zvuči suludo, na internetu ima i saveta da lakom za kosu fiksiramo ne samo kosu nego i šminku. No, lak za kosu sadrži alkohol koji jako iritira i isušuje kožu. Postoje sprejevi koji fiksiraju šminku, a mnogi koriste i osvežavajuće losione u spreju.

5. Limun/limeta

Postoje bezbrojni saveti po internetu kako ožiljke od akni treba trljati polovinom limuna ili limete i s vremenom će nestati. No, kiselina u tom voću i još više psoralen, prirodni repelent za insekte, čine kožu izrazito osetljivom na sunce. Na licu se mogu pojaviti mehurići kao da ste se opekli ili nove mrlje. Zaboravite!

Foto: Shutterstock

6. Lepak

Najluđi savet za njegu lica: maska koju možemo sami napraviti kod kuće od aktivnog medicinskog ugljena i lepka za drvo. Dakle, samozvani eksperti savetuju da tu masku stavite na mesta gde imate mitisere, pustite da se osuši i samo povučete. No, dermatolozi upozoravaju: lepku nije mesto na licu i neće vam pomoći da se rešite mitisera. Možete dobiti alergijsku reakciju ili nadražiti kožu i to ćete dugo lečiti, a može se dogoditi da vam ostanu ožiljci i promeni se pigment lica.

7. Grubi piling

Ono što u kadi koristite za piling ili eksfolijaciju mrtvih ćelija kože tela nipošto nemojte koristiti na licu. Koža lica isuviše je osetljiva za grube šećerne ili solne pilinge. Zamislite da po licu pređete šmirglom - e ovo je dosta slično. Piling lica možete napraviti sami kod kuće, ali s proizvodom za lice.

8. Šminka kojoj je istekao rok trajanja

Pijete li mleko kojem je istekao rok trajanja? Najčešće se neće ništa strašno dogoditi od stare kozmetike, jedino su aktivni sastojci prestali da deuju. No, osetljiva koža bi mogla patiti i završiti s nekom iritacijom. Ako proizvode za šminkanje imate godinama, verovatno vam nisu potrebni. Bacite ih. Lako je moguće da su se u njima nastanile neke bakterije i to može dovesti do infekcije. Naročito su opasne stare maskare jer je upala oka jako neugodna, a oko je osetljivo.