Ako želite da za koju godinu imate brazde na noktima, samo nastavite da negujete ove loše navike

Ako želite da za koju godinu imate brazde na noktima, samo nastavite da negujete ove loše navike

Mnoge dame kupuju savršene lakove za nokte u modernim bojama i troše puno novaca na manikir kako bi njihovi nokti izgledali što bolje.

Foto: Shutterstock

Postoji nekolilo stvari koje možete uraditi za svoje nokte, a da pri tom ne potrošite ni dinar. Takođe, ćete uspeti i da se oslobodite ružnih navika koje ih uništavaju.

Grickanje noktiju

Ovu groznu naviku nemaju samo deca i tinejdžeri već i mnogi odrasli ljudi. Osim što grickanje noktiju ruke čini ružnim, ono na nokte može imati dugoročne posledice. Ako grickate nokte s vremenom mogu postati deformisani, a osim toga to nije higijenski.

Grickanjem noktiju u usta unosite prvljaštinu i bakterije. Neće pomoći ni ako uložite novac u profesionalni manikir, to će samo pogoršati efekt deformisanih noktiju.

Guljenje laka s noktiju

Mnoge žene krenu da gule lak s noktiju čim se i mrvica laka s noktiju skine umesto da čitav lako uklone acetonom. Ova navika može ukloniti i gornji sloj nokta zbog čega nokti postaju slabiji.

Uklanjanje kožice

Jadna neželjena kožica. Mnoge žene je grickaju, seku, uklanjaju svim i svačim… Stručnjaci savetuju da kožicu treba ostaviti na miru jer što je više čupkate i sečete to je teže prestati. Osim što zbog tih navika kožica izgleda neuredno i suvo, izloženi ste infekciji.

Istraživanja su pokazala da zbog oštećenja prilikom uklanjanja kožice nokti s vremenom dobiju brazde. Umesto zuba za uklanjanje kožice koristite sredstva za uklanjanje kožice.

Često lakiranje noktiju

Ako nedeljama bez prestanke nanosite lak za nokte, vaši nokti će postati dehidrirani. U takvim situacijama ćete, nakon što uklonite lak sa noktiju primetiti bele tačkice, što znači da su vaši nokti presuvi. I pedikir bi trebalo da bude uklonjen nakon dve do tri nedelje. Dajte priliku noktima da dišu.

Ne korištenje krema i losiona

Suve i ispucale ruke ne izgledaju lepo ni zdravo. Isto je i s noktima. Lep manikir je besmislena ako ne negujete ruke. Nosite sa sobom kreme za ruke i koristite je često. Najbolja stvar koju možete učiniti za vaše ruke i nokte je redovno korišćenje hidrirajućih krema i losiona.

Zatvoreno za komentare.