Obratite pažnju na ove oznake na bočici kada kupujete parfem!

Uvek biste da lepo mirišete, ali niste sigurni koja nota vam najbolje pristaje, a ni šta govore sve one oznake na bočicama? Evo kako da odaberete svoj miris i budete sigurni koji kvalitet ćete dobiti za novac koji dajete.

EDC – Eau de Cologne, kolonjska voda, ima najmanje nota u sebi, tek 2 do 4 odsto, i visok procenat alkohola. Miris će trajati sat do dva, dakle, koliko novca, toliko muzike.

EDT – Eau de Toilette, toaletna voda, ima malu koncentraciju mirisne note parfema, od 5 do 20 odsto. Mnogo je slabije postojanosti u odnosu i na parfem i na parfemsku vodu, ali ako je toaletna voda original, obično se ne razlikuje mnogo od parfemske vode. Ipak, miris će se na vama zadržati tek tri sata.

EDP – Eau de Parfum, parfemska voda, sadrži od 10 do 30 odsto mirisne note, slabije je koncentracije od parfema i prilično jeftinija od njega. Kao i EDT, ima pumpicu, a uz njega ćete lepo mirisati 5 do 8 sati.

Čist parfem – Pur Parfum, ima najveću koncentraciju mirisa, najpostojaniji je i najskuplji. Obično je u manjim pakovanjima i retko koji ima pumpicu. Ako na sebe stavite pravi parfem, mirisaćete dan i noć.

Neke parfemske kuće koriste, recimo, 15-procentnu koncentraciju u parfemskim vodama, dok neke istu tu koncentraciju koriste u toaletnim vodama, tako da odnos kvaliteta i cene zavisi od brenda do brenda. Kod nekih parfemska i toaletna voda mirišu različito, ipak, kod većine identično, samo je koncentracija drugačija.

Fl. Oz. – Fluid Ounce je tečna unca, odnosno mera za tečnost, naročito na pakovanjima iz Amerike. Jedna unca je isto što i 29,57 ml, 1,7 fl. oz. je 50 ml, a 3,4 fl. oz. je 100 ml.

Evo i primera za kupovinu: toaletnu vodu „Gucci – Guilty“ od 50 ml dobićete za 80 evra, parfemsku vodu „Chanel – Gabrielle“ od 50 ml moći ćete da pazarite za oko 100 evra, a čist parfem „Atelier Cologne – Camélia Intrépide Cologne Absolue“ od 100 ml kupićete za oko 250 evra.

A kako bi u šarenoj ponudi pronašli baš svoju omiljenu mirisnu notu, upoznajte osnovne vrste mirisa.

1. Orijentalni

To je miks nota mošusa, ambera, cimeta, jaka i bogata aroma koja ide uz ekstravagantne i misteriozne dame. Ovi mirisi su simbol moći, elegancije i luksuza, idealni za noć – „Dior – Midnight Poison“.

2. Drveni

Ovu kombinaciju sandalovog drveta, začina, kedra nose ozbiljne žene jedinstvenog stila i šarma. Idealan je za zimske dane – „Donna Karan – She Wood“.

3. Citrusni

Sladunjavi aromatični mirisi omiljeni su među devojkama jer odražavaju poletnost, sreću i razdraganost. Odlični su za svaki dan – „Calvin Klein – One“.

4. Cvetni

Dodir cveća i voća, recimo, ljiljana, ruže, ljubičice, jasmina, pomorandže, manga, osvežavajuć je i lagan, idealan za proleće i leto – „Burberry – London“.

Pročitaj još