Omiljene cipele su vam napravile žulj? Evo kako da ga pravilno tretirate

Omiljene cipele su vam napravile žulj? Evo kako da ga pravilno tretirate

Žulj je otok koji nastaje kad trenje ili opekotina naprave oštećenje gornjeg sloja kože. Ako je pukao, nikako ne odstranjujte kožu, a ako vas boli, bolje ga što pre pravilno iscedite.

Photo: shutterstock

Ukoliko žulj nije pukao nemojte da ga bušite, već samo operite sapunom i dezinfikujte antibiotskom mašću. Ostavite žulj, da se nepokriven suši na vazduhu. Nemojte ga pritiskati a ako se nalazi na stopalu ili između prstiju, na mestima koja se jače znoje, stavite malo dečjeg pudera i postavite silikonske jastučiće. 

Ako je žulj pukao, područje oko njega operite sapunom i vodom. Puknuti žulj ne treba čistiti alkoholom, jodom, niti hidrogen peroksidom. Oštećenu kožu lagano izravnajte i potapkajte da se prilepi, namažite antibiotskom mašću i prekrijte sterilnim flasterom ili gazom. 

 Photo: pixabay

Kada su žuljevi veoma bolni, veliki ili se nalaze na mestu koje ne može stalno da se štiti od dodira ili znojenja, potrebno ih je iscediti. To se radi ovako: operite područje na kojem se žulj nalazi, iglu kojom bušite sterilizujte alkoholom, napravite njome malu rupicu sa strane žulja i nežno iscedite tečnost. Žulj ponovo operite i laganim tapkanjem peškirom osušite.

Nemojte da skidate kožu sa žulja, ona je prirodna zaštita koja i dalje treba da ga pokriva. Namažite žulj antibiotskom mašću, prekrijte gazom ili flasterom, pazeći da ne zatežete.

Photo: pexels

Flaster ili gazu menjajte svaki dan a u slučaju da se nakvase ili zaprljaju, promenite ih odmah. Izbegavajte da nosite cipele ili obavljate aktivnosti koje su izazvale žulj, dok ne zaceli. Ako primetite znake infekcije, kao što su gnoj, povišena temperatura, crvenilo ili toplu kožu oko žulja, natečene limfne žlezde, jaču bol ili otoke, javite se lekaru.