Otkriven lek za bore i fleke, evo od čega se pravi i koliko košta!

Otkriven lek za bore i fleke, evo od čega se pravi i koliko košta!

Borbu protiv starenja uglavnom vode žene, međutim poslednjih godina i muškarci veoma brinu o svojoj koži lica zbog čega je "anti ejdžing" postao svačiji problem. 

Foto:Shutterstock

U moru preparata protiv bora, sada uglavnom na biljnoj bazi, svi vode računa da oni budu potpuno prirodni.

Najnoviji sastojak za koji su naučnici potvrdili da je veoma delotvoran protiv starenja jeste beli tartuf, pečurka koja se uglavnom služi kao specijatet uz testenine i dobro vino.

Foto:Shutterstock

Ipak, sada su se beli tartufi našli i u serumima, noćnim kremama i drugim preparatima za negu lica. 

- Dokazano je da pečurke, uopšte, deluju na prirodne procese obnavljanja kože- ističe Hedli King, doktor medicine i dermatolog sa sertifikatom odbora u Njujorku.  

- Beli tartufi bogati su masnim kiselinama, omekšivačima koji pomažu u održavanju kožne barijere. Kožna barijera je najudaljeniji sloj kože odgovoran za zadržavanje vlage. A masne kiseline iz tartufa pričvršćuju se u pukotinama između ćelija- dodaje dr. King.

Osim za bore, beli tartufi su veoma delotvorni i za fleke, tamne mrlje na koži lica jer su dobar izvor vitamina C.

Foto:Shutterstock

Vitamin C nije samo moćan antioksidans, već je i sastojak koji posvetljuje odabrani deo lica, a deluje tako što inhibira enzim poznat kao tirozinaza sprečavajući tamne mrlje da se pojave ostavljajući kožu svežom. 

- Ova vrsta gljiva, takođe je dobar sastojak za borbu protiv upale. Osim što leči već vidljive upale, beli tartuf  cilja i na manje upale koje nisu vidljive, ali bi u budućnosti mogle da naprave problem i učine kožu starijom i bleđom, ističe dr. King.

Foto:Shutterstock

Ona tvrdi da bele tartufe možemo mešati i sa drugim proizvodima jer nema dokaza da loše deluju u kombinaciji s nekim drugim preparatom. 

Ipak, problem sa ovom vrstom gljiva je što je izuzetno skupa, ali i to što se beli tartufi beru samo nekoliko meseci u godini i posebno utrenirani psi moraju ih nanjušiti u zemlji.

Foto:Shutterstock

U Srbiji se, pak, mogu naći beli tartufi u serumu koji u nekim kozmetičkim kućama košta oko 3.500 dinara. 

 

Zatvoreno za komentare.