Masaža koja briše celulit

Masaža koja briše celulit

Najnovije istraživanje je pokazalo da postoji samo jedna masaža koja zasigurno uklanja celulit. Radi se o neuromišićnoj masaži, a iznenađujuće je to da je ova metoda jedna od jeftinijih. Nova studija je pokazala da postoji način da se rešite celulita bez preduzimanja drastičnih mera poput operacije i preskupih krema.

 Foto: Shutterstock

Naime, studija koja je objavljena u medicinskom časopisu "Cogent Medicine" posebno se osvrnula na učinke fascijalne manipulacije, odnosno neuromišićne masaže, na celulit kod žena.

Fascijalna manipulacija je vrsta ručnog masažnog tretmana koji se obično koristi za ublažavanje bola. U određenim slučajevima, ukoliko vam je rade nestručne osobe, može da prouzrokuje modrice i povrede.

Ispitanici su koristili metodu neuromišićne masaže. U studiji su učestovale 43 žene. Istraživanje je trajalo 12 sedmica, a 33 žene su potvrdile da im se celulit smanjio posle korištenja ove metode. Ispitivanje je dokazalo da je redovno korištenje ove metode jeftina i alternativna metoda uklanjanja ili bar umanjivanja celulita.

Osim toga, ovom masažom se stimuliše i proizvodnja kolagena.

Cilj neuromišićne masaže je da dopre u dubinu mišića i vezivnog tkiva koje obavija organe (fascia) na kojoj se stvara miogeloza. To se postiže pritiskom na žarište čime se izaziva povećavanje toplote lokalno, a kao posledica se javlja pretvaranje miogeloze u fluidno stanje. Mišić se tada vraća u svoj fiziološki i anatomski oblik, što podrazumijeva elastičnost, bolju cirkulaciju i provodljivost nervnih impulsa.

O celulitu je do sada urađeno mnogo studija. Veruje se da između 80 i 90 odsto žena ima celulit, koji se pojavljuje na bedrima, zadnjici i bokovima. I muškarci mogu imati celulit, ali on nije toliko čest jer se struktura njihovog vezivnog tkiva razlikuje od ženskog.

Hormonski, genetski faktori i nezdrav način života pridonose razvoju celulita. Takođe i slaba cirkulacija može da doprinese pojavi celululita.