Ovo vam manikirke nikad neće reći! Kad ovo pročitate dobro ćete razmisliti pre nego što opet odete na gel lak

Ovo vam manikirke nikad neće reći! Kad ovo pročitate dobro ćete razmisliti pre nego što opet odete na gel lak

Gel lak je mnogim ženama dobro došao - manikir koja traje makar dve nedelje bez dorađivanja je zaista praktičan i idealan za svakodnevicu u kojoj smo uvek kratke s vremenom.

Foto: Shutterstock

Međutim, postoje i loše strane za koje treba da znate.

Dugo traje, boja se “ne pomera”, otporan je na brojne spoljne uticaje – gel lak zaista na prvi pogled ima sve osobine manikira iz snova.

Baš zbog toga je u poslednje vreme u porastu kupovina UV lampi za sušenje ovakvih lakova – čini se da veštinom gel lak manikira može ovladati prosečna žena, koja zbog pandemije više ne može toliko često da poseti salon.

Međutim, ispod sjajne površine sloja gel laka, krije se njegovo ružno naličje – oslabljeni, bledi i ispucali nokti (koje je sigurno svaka žena iskusila nakon ovog tretmana).

Zato, izlaganje UV zračenju u lampama pomoću kojih se lak suši, kao i potencijalna oštećenja vaših noktiju, dva su velika faktora koja se ne mogu zanemariti.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели aGness (@lacquer4days)

Način na koji rad gel lak manikir nam je dobro poznat: prvo se boja nanosi i zatim suši ispod UV svetla. Ovaj postupak se ponavlja nekoliko puta po ruci – to je ono što lak čini na kraju tako dugotrajnim. Pa da li je loše za vašu kožu kad ruke držite pod UV svetlom?

Izlaganje UV svetlu definitivno nije dobro za vas.  Doktorka Hajdi Valdorf, direktorka laserske i kozmetičke dermatologije u Medicinskom centru Mount Sinai u Njujorku, rekla je za Fashionista portal:

“Postoje dva prijavljena slučaja raka kože na ruci koji su povezani sa redovnom upotrebom UV lampe za nokte”.

Studija koju je naručila kompanija za proizvodnju lakova za nokte Shellac opovrgla je rezultate te studije, ali dr Valdorf i dalje preporučuje preduzimanje mera predostrožnosti.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели 𝓑𝓮𝓪𝓾_𝓑𝓮𝓪𝓾𝓽𝔂_𝓗𝓾𝓽 ❤︎ (@beau_beauty_hut)

“Problem je u tome što je oštećenje koje izaziva UV zračenje kumulativno. Dakle, ako povremeno koristite UV lampe, to možda neće imati mnogo efekta odmah. Međutim, ako započnete s njima redovno u dvadesetim ili tridesetim godinama i nastavite, rizik će biti veći”, kaže dr Valdorf.

Da bi se izbeglo opasno izlaganje, dr Valdorf preporučuje da nanesete vodootpornu kremu za sunčanje pre nego što krenete na manikir.

“Međutim, imajte na umu da neće biti u potpunosti efikasan – deo postupka je čišćenje noktiju, a time i kože oko noktiju i prstiju. Ako moraju da uklone prethodni manikir sa gelom, prsti su natopljeni acetonom najmanje 10 minuta. Nijedan proizvod za zaštitu od sunca neće to izdržati”, upozorava.

Zatvoreno za komentare.