Pege od kane novi su trend na tik-toku, ali one vam mogu uništiti kožu!

Pege od kane novi su trend na tik-toku, ali one vam mogu uništiti kožu!

Najnoviji trend među tinejdžerkama, posebno na društvenoj mreži "Tik-tok" jesu pegice iscrtane kanom. 

Foto:Shutterstock

I s obzirom na to da se kana povremeno koristi za tetoviranje, ovaj trend može delovati bezopasno. Međutim, nije i stručnjaci otkrivaju šta bi trebalo da znate pre nego što na svoju kožu nanesete kanu. 

Korišćenje prave vrste kane jeste ono što savetuju i dermatolozi, ali i tatu majstori. Ono što je važno pre nego što je upotrebite, jeste da saznate pravi izvor te kane. 

Melani Palm, dermatolog iz San Dijega ističe da su mnoge boje kane formulisane posebno za upotrebu na kosi, zbog čega nikako ne preporučuju da se koriste za lice. 

- Crna kana može da izazove ozbiljne probleme sa kožom, ako se koristi za tetoviranje. Ona je namenjena za kosu, ne za kozmetičku upotrebu na koži i nju reguliše Uprava za hranu i lekove prema čijoj odluci je njena upotreba na koži nezakonita u Americi- objašnjava dr. Palm.

Ono što se dogodi kada kana dođe u kontakt sa kožom, ističe dr. Palm, nije lepo.

- Tetovaže kane, posebno one sa dodatkom boja, mogu biti izvor kontaktih alergena što može izazvati različite reakcije kože. Iritacija zavisi od težine alergije i dužine, kao i koncentracije izloženosti. Ozbiljnije posledice mogu biti upala, crvenilo i jak bol ili svrab - dodaje dr. Palm. 

Foto:Shutterstock

Međutim, najbolji način da se izbegne potencijalni problem s kožom jeste da se pege naprave od kane dobijene od prirodnih boja. A najbolje mesto za pronalaženje prirodne kane jeste kupovina direktno od umetnika koji ih pravi od sopstvene boje i specijalno za upotrebu na koži. 

U svetu postoji mnogo umetnika koji kanu prave od prirodnih boja, a oni navode da je dovoljno na instagramu ukucati #prirodnakana i lako ćete ih pronaći. 

Zatvoreno za komentare.