Frizerka otkriva: Kako da ispeglate kosu bez oštećenja?

Frizerka otkriva: Kako da ispeglate kosu bez oštećenja?

Peglanje kose ne mora biti toliko štetno kao što većina misli, ali samo ako pravilno koristite peglu!

 Foto: Shutterstock

Istina je da je pegla za kosu postala "mast hev" bjuti aparat skoro svake devojke i žene, ali činjenica je da može da ošteti vašu kosu bez obzira na to koliko ste je platili. Drugim rečima, skupa pegla za kosu ne znači i potpunu sigurnost za nju. Ako pravilno rukujete njom, čak i ona jeftina može biti dobra.

Ključ je u temperaturi. Većina nas podesi peglu za kosu na najvišu temperaturu kako bismo postigli brz i trajan rezultat, ali tu grešimo. Ako ste primetili i da vam se kosa puno mrsi to je, takođe, zbog previsoke temperature.

 Foto: Shutterstock

Prema rečima frizerke i vlasnice frizerskog salona Silvane Cvetinović, za ispeglanu kosu kao iz salona potrebno je peglati kosu na nižim temperaturama, tačnije na temperaturama koje nisu više od 200 Celzijusovih stepeni.

"Visoke temperature uzrokuju pukotine na dlakama što dovodi do pucanja vrhova. Osim temperature, veoma je važno da kosa pre peglanja bude potpuno suva. Peglanje vlažne kose dodatno oštećuje vlasi. Veoma je važno kosu naprskati i sprejevima za zaštitu kose od toplote. Oni štite dlaku od oštećenja. Bez obzira na sve, ja nikako nisam za čestu upotrebu pegle za kosu. Dakle, samo u izuzetnim situacijama upotrebljavajte peglu, u suprotnom ćete za rezultat imati suve i ispucale vlasi",  upozorava frizerka.

 Foto: Shutterstock

Jeste li znali da temperature iznad 200 stepeni mogu da promene i boju vaše kose? Čak i ako imate jako kovrdžavu kosu, setite se ovoga pre nego što podesite temperaturu pegle na 230 stepeni. To se odnosi i na sve one sa gustom kosom.

Da, nije ni približno jednako peglati gustu kosu i tanku. Za gustu kosu potrebno je puno više vremena - i strpljenja! Ali, svi već znamo da se za dobar rezultat vredi malo pomučiti.