Saveti za negu usana tokom zime

Saveti za negu usana tokom zime

Ispucale usne česta su pojava tokom hladnih i vetrovitih dana. Čak i ako preko usta nosite masku, šal ili maramu, može vam se dogoditi da sluzokoža usana ispuca, a u najtežim slučajevima mogu da se pojave i ranice.

Foto: Shutterstock

Tada već nije u pitanju samo estetski problem, već i zdravstveni, pa bi usnama trebalo da posvetite bolju pažnju ove zime.

Dermatolozi kažu da je ovaj problem još izraženiji kod onih koji ne piju dovoljno vode, imaju nedostatak vitamina A i B.

Evo šta je njihova preporuka za zaštitu.

Pijte vodu - Ispucale usne su rezultat dehidratacije. Zato pijte dovoljno tečnosti, do osam čaša dnevno, čak i zimi.

Koristite balzam - Balzam bi uvek trebalo da vam je pri ruci. Koristite ga kad god za to osetite potrebu.

Ne vlažite usne - Vlaženje usana dodatno će ih isušiti. Kako usne ne bi postale ispucale i grube, suzdržite se od oblizivanja.

Negujte usne pre spavanja - Usnama uveče priuštite što bogatiju negu. Masni balzami, bogate kreme ili vazelin nahraniće i hidriraće kožu tokom noći.

Vodite računa o kremama sa zaštitnim faktorom - Čak i zimi, koži je potrebna zaštita od štetnih sunčevih zraka. Stoga izaberite balzam koji sadrži SPF da biste sprečili isušivanje i tamnjenje kože usana.

Koristite hidratantne karmine - Zimi izbegavajte mat ruževe jer mogu lako da isuše usne. Odlučite se za one s hidrirajućim svojstvima, koji će usnama dati neodoljiv sjaj i ujedno ih negovati.

Zatvoreno za komentare.