Šta da radite kada vam se pojave zanoktice

Šta da radite kada vam se pojave zanoktice

Sa mrazom stižu i zanoktice. Osim što ruže ruke i čine da one izgledaju neuredno i zapušteno, zanoktice su i neprijatne a mogu i da se inficiraju i upale. Kako sprečiti da ne izađu, a šta uraditi ako se zanoktice ipak pojave?

Foto: Shutterstock

Pošto zanoktice najčešće izlaze kada je koža oko nokta suva i kada je rukama hladno, najbolja preventiva njihovom nastanku, jeste što češće mazanje ruku kremama i zaštita i utopljavanje prstiju nošenjem rukavica. 

Ruke bi, i to hranljivim i hidratantnim kremama, koje hrane kožu i vraćaju joj prirodnu elastičnost, valjalo mazati ujutru i uveče i pred svaki izlazak napolje.

Foto: Pexels

U istu svrhu mogu da se koriste i posebna, vitaminska ulja za zanoktice. Ona efikasno štite tanku kožicu, koja prekriva koren nokta i čijim pucanjem zapravo i nastaje ono što zovemo zanoktica.  

Rukavice, kao meru zaštite, dobro je nositi kada se kuća čisti agresivnim hemikalijama koje mogu da oštete kožu. Kada je napolju hladno i vetrovito, ruke obavezno treba zaštititi i utopliti rukavicama. Na taj način se sprečava i nastanak zanoktica.

Foto: Shutterstock

Kad zanoktice ipak izađu, suvi deo kože koji štrči, treba pažljivo iseći makazicama za nokte i tretirani deo oko noktiju namazati toplim maslinovim uljem.

Ulje treba držati sve dok ga koža dobro ne upije i tek onda oprati ruke vodom i sapunom. Voda nikako ne treba da bude vruća, već samo topla, jer takva voda inače najviše prija koži. 

 Foto: Shutterstock

Zanoktice nikada ne treba grickati zubima, niti čupkati i kidati prstima, jer tako samo može da se napravi još veći problem, kao što su ranice na primer.

Ne zaboravite, da i na zdravlje noktiju utiče hrana koju jedemo. Da bi nokti bili čvrsti i zdravi neophodno je jesti dovoljno ribe, voća i povrća kao i žitarica.

Zatvoreno za komentare.