Šta morate da znate pre svog prvog estetskog tretmana?

Šta morate da znate pre svog prvog estetskog tretmana?

Čini nam se da su mediji preplavljeni informacijama o estetskim procedurama, savetima kako održati mladost i lepotu, reklamama klinika i ordinacija, pa opet, onaj deo populacije koji se interesuje za ovu temu iznenađujuće malo zna o čemu govorimo i odlaze potpuno nespremni kod svog terapeuta.

Foto: Shutterstock

Sa jedne strane, estetska medicina se jasno razdvajala od estetske hirurgije u periodu kada je nastala, a sa napredovanjem medicine i nauke, estetska medicina se sve više prepliće sa estetskom hirurgijom i u čak najuređenijim državama nekada nije sasvim jasno da li određenu proceduru može da radi doktor koji nije estetski hirurg.

Da ne bismo unosili veću zabunu, kroz ovaj tekst ćemo uvesti termine i jasne definicije, prema kojima ćemo sve sumnje i nedoumice otkloniti. Prema Američkoj Akademiji Estetske medicine, jedne od najstarijih i najuticajnijih institucija u ovoj oblasti, estetska medicina obuhvata sve procedure koje imaju za cilj da poboljšaju fizički izgled i zadovoljstvo pacijenta, koristeći neinvazivne ili minimalno invazivne procedure.

Specijalnost estetske medicine stoga nije predata dermatolozima ili plastičnim hirurzima, budući da doktori različitih specijalnosti žele da odgovore na pacijentove estetske zahteve i potrebe. Sve procedure estetske medicine se odvijaju pod topikalnom (kreme) ili loko-regionalnom anestezijom (potkožna anestetska injekcija).

Estetska medicina je novi trend u modernoj medicini. Pacijenti ne samo da žele da budu dobrog zdravlja, već žele da uživaju u životu što je više moguće, da budu fit i da minimiziraju efekte normalnog starenja. Zahtevi modernog društva su takvi da pacijentima treba brze, neinvazivne procedure sa minimalnim vremenom oporavka (vikend-oporavak) i minimalnim rizikom.

Kao glavno pravilo, danas Igla veoma brzo zamenjuje Skalpel. Mogli bi zapravo sada reći da estetska medicina predstavlja sve one procedure gde kao najopasnije oružje koristimo Iglu, a kada je potreban Skalpel, onda govorimo o hirurgiji (koristimo velika slova kao znak izuzetnog divljenja autora ovog teksta prema ovim predmetima).

Širom sveta estetska medicina doživljava procvat i svi joj se veoma radujemo, jer u naš život donosi veće samopouzdanje, veće samozadovoljenje i na posletku, lepše okruženje, a činjenica je da svi volimo da budemo okruženi lepim ljudima. Sve ove procedure mogli bismo pobrojati:

 • Injekcije neuro toksina i dermalnih filera
 • Hemijski pilinzi
 • Tretmani estetske dermatologije
 • Mikrodermoabrazija
 • Konturisanje tela, tretmani masnih naslaga i uklanjanje celulita
 • Pravilna ishrana
 • Transplantacija kose
 • Uklanjanje dlaka
 • Transfer masti
 • Trombocitima bogata plazma odnosno PRP odnosno tkz "Vampirski tretman"
 • Laseri i IPL
 • Uklanjanje ožiljaka i tetovaža
 • Tretmani proširenih vena i kapilara

Stoga, kada pogledamo ovaj spisak, potpuno je jasno da smo u pravu kada kažemo da se estetskom medicinom mogu baviti doktori svih specijalnosti i visokospecijalizovano osoblje za datu proceduru. Sam sertifikat o završenoj obuci nije dovoljan da vam garantuje uspešnost izvođenja procedure, zato ovde samo pominjemo problem nestručnosti i neetičnosti u izvođenju estetskih procedura, a posebno se posvećujemo u nekim drugim tekstovima.

Zašto doktori koji nisu specijalisti plastične hirurgije žele da se bave i imaju prava da se bave estetskom medicinom? Pravi benefit bavljenja estetskom medicinom je zbog vrste nege koju dajemo pacijentu - ovde nam je pacijent potpuno zdrava osoba, koja ne pati ni od jednih bolesti.

Često su i vrlo srećni i odličnog zdravlja. Oni jednostavno žele da sa minimalno invazivnim preventivnim procedurama uspore starost i da se bolje suočavaju sa nedaćama starosti.

Cilj estetske medicine je da ispravi sitne nepravilnosti, a ne da menja naše crte ličnosti. Cilj estetske medicine je da istakne naše atribute, a ne da ih vulgarno izbaci u prvi plan. Cilj estetske medicine je da nas napravi atraktivnim na način da niko ne primeti šta ste zapravo radili, a da se promena primećuje.

ass dr spec Kristina Davidović

Zatvoreno za komentare.