Bezuspešno pokušavate da se rešite guščije kože?

Bezuspešno pokušavate da se rešite guščije kože?

Ako na koži imate sitne tačkice koje podsećaju na malo crno seme na jagodama, evo kako da se rešite tog "problema".

Photo: Shutterstock

Dok jedni ovakvu kožu porede sa jagodama, drugi je nazivaju i guščijom kožom. Kako god to nazvali, činjenica je da se ovaj problem najčešće javlja usled začepljenih pora i folikula dlake, a mnogi ga mešaju sa osipom koji se javlja posle brijanja.

Sada kada su napokon stigli topliji dani i rado biste obukli nešto kraće, verovatno želite da se rešite guščije kože, ukoliko je imate.

Guščija koža se najčešće javlja kod ljudi koji imaju tamniji ten, ali se može javiti kod svakoga kao rezultat suve kože, akni ili folikulitisa.

Korišćenje istupljenog brijača ovaj problem dodatno pogoršava.

Elem, za sada nema nikakvog "naučnog rešenja" u vezi sa ovim problemom, ali možete da probate neka kućna rešenja koja će barem ublažiti izraženost guščije kože.

Piling

Foto: Pixabay

Najbolji savet je da uradite piling kože. Za ovaj problem se često koristi kašika sode bikarbone pomešana sa vodom i ta mešavina se nanosi na željeni deo kože da deluje tri do pet minuta. Zatim isperite hladnom vodom.

Takođe, možete da pomešate sodu bikarbonu sa neobranim mlekom i uradite isti postupak.

Još jedna od opcija je da pomešate dve kašike šećera sa gelom aloe i izmešate dok ne postane gusta pasta. Isperite mlakom ili hladnom vodom i nakon toga nanesite hidratantno mleko za telo.

Foto: Shutterstock

Imajte na umu da ovaj postupak treba da ponavljate nekoliko puta da biste videli rezultate, odnosno ne očekujte da guščija koža nestane nakon prvog tretmana.

Ukoliko je kod vas ovaj problem nastao kao posledica akni, dermatolozi savetuju da dva aspirina pomešate sa nekoliko kapi vode - fleke će da posvetle, smanjiće se upala, a prah će takođe delovati i kao piling.

Kupanje pre brijanja

 Foto: Pexels

Guščija koža može da se javi i kao posledica "nepravilnog" brijanja usled kojeg dolazi i do urastanja dlaka. Da biste to sprečili, napunite kadu i držite noge u vodi desetak minuta pre brijanja ili ih umesto toga hidrirajte kokosovim uljem.

Dermatolozi savetuju i da koristite tonik sa salicilnom kiselinom kako biste uklonili mrtve ćelije kože i otvoriti pore.

Ukoliko ponavljate neki od ovih tretmana, trebalo bi da guščija koža nestane. Ako ipak vidite da problem nije nimalo ublažen, razgovarajte sa dermatologom kako biste utvrdili šta još može da se uradi.