Sve više devojaka u Srbiji ima svilene trepavice, a nisu ni svesne koliki je to rizik po zdravlje!

Dramatičan pogled, elegantan mig i spas od umrljanih obraza, ako vam suza slučajno krene, mogu vam doneti veštačke trepavice. 

Možda ih baš zbog toga sve više devojaka u Srbiji nadograđuje, odbijajući da se bakće sa lepkom i maskarama. Ipak, lekari imaju veoma važno obaveštenje za sve devojke koje pribegavaju ovom triku za ulepšavanje.

Nakon nekoliko poseta jednom salonu u kome se ove ekstenzije rade, jedna devojka se lekaru požalila zbog problema sa vidom. 

Njene oči su stalno oticale, suzile i nesnosno je svrbele. Ništa nisu vredele lažne trepavice – oči su joj bile dve nabubrele, crvene loptice.

Doktor Kešini Parbu iz Oftamološkog instituta u Orlandu dao joj je dijagnozu od koje joj se okrenuo stomak: njene trepavice bile su zaražene demodeksom, vrstom grinje koja živi na folikulama dlaka.

Ovaj mali organizam uglavnom napada pse, ali dve vrste koje žive na čoveku poznate su kao „trepavične grinje“.

– One se zakopaju na folikuli dlake i hrane se njome. Infekcija nastaje kada se namnože. Do ovoga može doći ako saloni ne čiste svoje pincete i drugu opremu kako treba ili čak ako se šminka ne skine dovoljno dobro – rekao je ovaj lekar.

Svojim pacijentkinjama on savetuje da koriste medicinki odobrene preparate za skidanje šminke.

Pročitaj još