Vodič za pravilnu negu lica

Vodič za pravilnu negu lica

Da bi naša koža bila zdrava i lepa, potrbno je da joj kontinuirano posvećujemo pažnju, odnosno da je adekvatno negujemo kroz sopstvenu, svakodnevnu beauty rutinu. Najviše pažnje zahteva naše lice, na kome će se i najpre odraziti zdravlje kože, to kako održavamo higijenu i koliko uopšteno zdravo živimo.

Foto: Shutterstock

Veoma je važno kako kožu lica čistimo, hidriramo, hranimo, štitimo od sunčevih zraka, ali i kakva nam je ishrana, da li konzumiramo cigarete, koliko smo izloženi stresu... Naše lice je poput ogledala koje odražava naš životni stil.

Nega lica je izuzetno važna za održavanje zdrave i lepe kože. Redovna briga o licu pomaže u održavanju njegove svežine, hidriranosti i elastičnosti, ali takođe može smanjiti i rizik od pojave određenih kožnih problema poput akni, suvoće kože ili bora.

Briga o licu doprinosi zdravlju, higijeni, lepom izgledu, prevenciji starenja, što rezultira blistavom kožom i osećajem samopouzdanja.

Korak po korak kroz pravilnu negu lica

Temeljno i redovno čišćenje kože prvi je korak u nezi lica. Koristite blaga sredstva za čišćenje lica koja su prilagođena vašem tipu kože, kojima ćete ukloniti šminku, nečistoće i višak sebuma. Pratite uputstvo za upotrebu na deklaraciji proizvoda. Uglavnom se lice pere mlakom vodom i nežno masira kružnim pokretima, a ispira hladnom vodom kako bi se zatvorile pore.

Nakon čišćenja, možete naneti tonik da uravnotežite PH vrednost kože i pripremite je za sledeće korake. Tonik takođe može pomoći u hidrataciji i umirivanju kože ili ciljati neke specifične probleme. Postoje, primera radi, tonici koji su namenjeni sprečavanju pojave mitisera, matiranju kože i slično.

Ukoliko je serum deo vaše beauty rutine, sada je vreme da ga nanesete na lice. Ovaj koncentrovani proizvod, koji obično sadrži aktivne sastojke poput antioksidanata, vitamina ili hijaluronske kiseline, ciljano tretira kožu - hidrira je, izbeljuje, deluje protiv bora, u zavisnosti od specifičnih potreba.

Kreme za lice upotrebljavamo nakon seruma. Biramo ih na osnovu tipa kože i ciljeva koje želimo da postignemo u nezi kože. Krema će hidrirati i zaštititi kožu od gubitka vlage. Ako je potrebno, odaberite kremu koja ima i zaštitu od štetnih sunčevih zraka. Za predeo oko očiju koristite namenske kreme.

Jednom nedeljno potrebno je da uradite piling lica i to nakon prvog koraka, odnosno čišćenja, kako biste uklonili mrtve ćelije i poboljšali teksturu kože. Postoji više vrsta pilinga, a za koji god da se odlučite, budite nežni prema svojoj koži kako je ne biste iziritirali i oštetili.

Maske za lice nanose se na čistu kožu jednom ili dva puta nedeljno, u zavisnosti od preporuke koja je naznačena na deklaraciji proizvoda koji ste odabrali. One pružaju dubinsku hidrataciju, čišćenje pora, hrane kožu i bore se protiv različitih kožnih problema, pa zato postoji mnogo vrsta maski za lice. Detoksikacija i osveženo lice nešto je što ćete postići redovnom upotrebom maski.

Bitna je i unutrašnja nega

Pored toga što kožu negujemo spolja, ne smemo zaboraviti važnost zdravog stila života, koji će se odraziti i na našem licu.

Pijte dovoljno vode kako biste hidrirali kožu iznutra. Ishrana bogata voćem, povrćem, celovitim žitaricama i zdravim mastima takođe će doprineti sjajnom izgledu kože.

Konzumiranje cigareta je sveukupno štetna navika za naš organizam, a utiče i na kožu. Pušenjem smanjujete proizvodnju kolagena u koži i protok krvi, odnosno snabdevanje kože kiseonikom i hranljivim materijama, što ubrzava proces starenja. Takođe, može doći do promena u boji kože, a svima je cilj lep i blistav ten.

Zatvoreno za komentare.