Zašto imamo trepavice i od čega zavisi kolika će biti njihova dužina?

Danas kozmetička industrija obraća posebnu pažnju na ženske trepavice i one se smatraju jednim od simbola lepote. Čini se da se malo nas zapitalo - zbog čega su one uopšte tu?

Foto: Pixabay

Kozmetičari se verovatno neće složiti, ali naučnici smatraju da optimalna dužina trepavica iznosi trećinu od širine oka. Ovakav odnos pomaže u održavanju vlažnosti oka - makar je to jedan od zaključaka nove studije koja pokušava da odgovori na pitanje čemu služe trepavice.

"Pretpostavlja se da štite oči od sunca, prašine i da su korisne pri treptanju", kaže Dejvid Hju, inženjer mehanike na Institutu za tehnologiju u Džordžiji.

Foto: Pixabay

Hju je s kolegama uzeo mere širine oka i dužine trepavica od 22 sisara i poređao ih od najnižih ka najvišim - od ježa ka žirafi. Istraživači su otkrili da su trepavice duže ukoliko je oko šire. U proseku, trepavice kod životinja su duge koliko i trećina širine oka.

Istraživači su posumnjali da je dužina trepavica povezana sa protokom vazduha, pa su izveli ekspriment kako bi potvrdili ili pobili svoju sumnju.

Foto: Pixabay

U laboratoriji su napravili repliku ljudskih očiju i posmatrali su koliko će vremena biti potrebno da presuše suzni kanali u tunelu sa slabijim protokom vazduha. Došli su do zaključka da trepavice optimalne dužine najbolje suzbijaju isušivanje suznih kanala.

Trepavice, zapravo, preusmeravaju strujanja vazduha u odnosu na površinu oka. Kada ne bismo imali trepavice, oko bi postalo preosetljivo na bakterije koje su uzročnici mnogih infekcija. Ukoliko su trepavice predugačke, one mogu da utiču na isušivanje oka.

Foto: Pixabay

"Što su gušće trepavice - to bolje", kaže Hju.

Zanimljivo, utvrđeno je da kamile imaju dva reda gustih trepavica - dupli sloj predstavlja dvostruku zaštitu od suvog vazduha punog peska. Dakle, guste trepavice bolje i efektnije štite površinu oka, kažu istraživači.

Pročitaj još