Zbog ovoga vas kosa "ne sluša"!

Zbog ovoga vas kosa „ne sluša“!

Kako je moguće da ponekad izgledate kao filmska zvezda, a ponekad... pa tako da biste najradije otisli nazad u krevet i spavali do sledećeg jutra?

Postoje dve vrste ljudi na ovom svetu: oni koji još nisu naleteli na YouTube tutorijal koji ne žele da isprobaju, i oni koji svakog dana sprovode rutinu u skladu sa sopstvenim standardima. Većina nas pripada, ipak, ovoj drugoj grupi, jer... ko još ima vremena ujutru da pokušava da napravi frizuru po uputstvima s nekog iz mora klipova na tu temu.

Ipak, čak i ako imate oprobani sistem, znate tačno kako i koje proizvode za kosu, četke, viklere i ostala pomoćna sredstva koristite, verovatno vam se dešava da na kraju dobijete različit "rezultat". Takođe, verovatno vam se ponekad desi i da tim konačnim rezultatom ne budete zadovoljni.

Pa, evo o čemu se radi, na "stanje i raspoloženje" vaše kose utiče nekoliko faktora:

Vreme

Vremenska prognoza je jedan od najočiglednijih potencijalno remetilačkih faktora, bar što se tiče kose.

"Suv vazduh tokom zime kosu čini naelektrisanom, a kad ima vlage u vazduhu, kosa se kovrdža i postaje neposlušnija nego obično", kaže frizer i stilista iz Bruklina, Tajson Kenedi.

Ako ste svesni da vam je kosa "osetljiva" na vremenske prilike, birajte proizvode za negu u skladu sa tim.

"Zimi koristite bogate, hidratantne regeneratore za krajeve kose, dok će volumenu u korenu doprineti recimo pena za kosu koju ćete naneti pre oblikovanja", savetuje Kenedi.

"Ako je dan vlažan, iskoristite to tako da radi za vas - ukovrdžajte kosu ili je samo izgužvajte, umesto da pokušavate da je ispravite."

Telesna temperatura

Vaš unutrašnji "termostat" utiče na stanje vaše kose koliko i spoljašnja temperatura.

"Uzmimo, recimo, da imate tanku kosu, i da se osećate 'toplije' nego obično. To će izazvati pojačano znojenje, ali i pojačano lučenje masnoće na koži glave, tako da će vam kosa biti masnija nego obično", kaže stilista i frizer Sani Bruk Džons.

Ukoliko imate tanku, slabu kosu, ne bi bilo loše da vam uvek pri ruci bude malo pakovanje šampona za suvo pranje kose, tako da možete da rešite "krizu" ukoliko do nje dođe. Ako ne volite ove proizvode, od pomoći vam može biti i obična gumica za kosu - neobavezna punđica obično je dobro rešenje.

Razdeljak

Ako oduvek kosu delite na isti način, moglo bi da bude pametno da malo promenite stranu.

"Ako vam je razdeljak uvek na istoj strani to može vremenom dovesti do toga da vam se kosa 'slegne'. Najjednostavniji način da dodate malo volumena je da 'pomerite' razdeljak", kaže Kenedi.

Tuširate se uveče

Ako vam se kosa ponaša kao doktor Džekil i mister Hajd, može biti da to ima veze s tim u koje doba dana perete kosu.

"Ako se tuširate i perete kosu uveče, a onda 'prespavate' s frizurom, ne treba da vas čudi ako svakog dana imate drugačiji rezultat", objašnjava Džonsova. Pokušajte da kosu perete i oblikujete ujutru, za promenu.

Način na koji stilizujete kosu

Ako stalno pravite istu frizuru, to vremenom počne da utiče na vlas. Recimo, ako stalno ispravljate kosu peglom, može se desiti da primetite da vam je kosa nekako "pala" i postala beživotna. Pokušajte da tu rutinu "presečete" ponekim nehajno "izgužvanim" danom.

Ili, ako stalno nosite jako zategnutu strogu punđu ili rep, može se desiti da vam folikuli kose postanu slabiji i da primetite da vam se linija kose "povlači".

Najpametnije što možete da uradite je da volite svoju kosu takvu kakva je. Ne pokušavajte da je ukrotite ako je neukrotiva, i opustite se malo.

Zatvoreno za komentare.