4 stvari koje dovode do pojave celulita i kako ga se rešiti

4 stvari koje dovode do pojave celulita i kako ga se rešiti

Celulit nema veze sa tim da li imate višak kilograma ili ne, već je to problem koji se tiče kože, a ima ga 95 odsto žena i tek poneki muškarac. 

Photo: Shutterstock

Evo šta sve dovodi do pojave celulita.

Dijete

Zaboravite na ideju da će vam neka od mnogobrojnih dijeta pomoći da se rešite celulita. Zapravo, mogu samo da dovedu do toga da ovi nabori na koži budu još izraženiji. Ukoliko ne unosite dovoljno proteina, to može da dovede do zadržavanja vode u organizmu.

U tom slučaju, tečnost će popuniti sve komore ispod površine kože, od čega će se stvoriti ovi neprivlačni nabori.

Photo: Unsplash

Takođe, česte varijacije u težini oštećuju elastičnost kože, na taj način stvarajući celulit.

Nutricionisti preporučuju režim ishrane bogat proteinima - jedite ribu, jaja, morske plodove, belo meso, pasulj, žitarice. U ishranu uključite i malo "dobrih" ugljenih hidrata, koje ćete uneti konzumiranjem povrća, voća i celih žitarica.

Izbacite obrađene ugljene hidrate, kao što je beli hleb.

Stres

Nasuprot uvreženom mišljenju, stres vam neće pomoći da se "istopite". Stres pospešuje proizvodnju hormona kortizola, koji "ohrabruje" organizam da taloži masti na stomaku, kukovima, zadnjici i butinama.

Kao da to nije dovoljno, hormonske promene koje su uobičajene kod devojčica u pubertetu, ali i kasnije, u trudnoći i menopauzi, čine vezivno tkivo manje elastičnim.

Photo: Pixabay

Ove hormonske promene otežavaju organizmu da se izbori sa mastima, koje se talože i stvaraju celulit.

Povišen nivo kortizola povećava želju za jedenjem slatkiša i hrane bogate mastima.

Oduprite se želji i umesto toga, jedite voće ili orahe, koji su dobar izvor cinka, pa će vam brzo popraviti raspoloženje i umanjiti želju za "emotivnim prejedanjem".

Pušenje

Cigarete oslabljuju i ometaju formiranje vezivnog tkiva, na taj način povećavajući šansu da dođe do oštećenja.

Photo: Pixabay

Dakle, cigarete pospešuju taloženje masti ispod površine kože i slabe cirkulaciju, zbog čega se voda zadržava u organizmu. Šta možete da uradite? Prestanite da pušite!

Lekovi protiv bolova

Neki od ovih lekova takođe mogu da uzrokuju zadržavanje vode u organizmu, što svakako pogoršava celulit. Ovaj neželjeni efekat izazivaju nesteroidni antiinflamatorni lekovi, u koje spadaju, na primer, aspirin i ibuprofen.

Photo: Pexels

Ako pijete ove lekove, nemojte samovoljno prestajati sa tim, već se prvo posavetujte sa lekarom.

Da li liposukcija može da reši problem?

Isisavanje viška masti liposukcijom može da reši vaš problem sa celulitom. Laserska liposukcija je jedan od najčešćih zahvata u estetskoj hirurgiji. Ovim zahvatom se trajno i selektino uklanjaju masne naslage. Prvi put se izvodio 70-ih godina, a svetski poznat postao je krajem 80-ih.

Photo: shutterstock