A1 Kinoteka započinje godinu projekcijom digitalno restaurisanog filma "Pas koji je voleo vozove"

A1 Kinoteka započinje godinu projekcijom digitalno restaurisanog filma „Pas koji je voleo vozove“

Film "Pas koji je voleo vozove"  (1977, Centar film) u režiji Gorana Paskaljevića, a po scenariju Gordana Mihića, nakon što je digitalno restaurisan u okviru projekta A1 Kinoteka, biće premijerno i besplatno prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) 28. januara u terminima od 18.00 i 20:30 časa. Svi zainteresovani, koji nisu u mogućnosti da prisustvuju bioskopskoj projekciji, moći će da pogledaju film na Facebook stranicama kompanije A1 Srbija i Jugoslovenske kinoteke od 20:30 časova.

Foto: Centar film

Jedan od najznačajnijih domaćih reditelja, Goran Paskaljević, kroz ovaj film gradi univerzalnu priču o potrazi za slobodom, bez vremenske odrednice, kroz lik devojke Mike koja na svom putu upoznaje bivšeg filmskog kaskadera i mladića koji veruje u prijateljstvo i ljubav. Ova tri lika, kroz susrete i rastanke, pričaju priču o ljudskom traganju za slobodom i „idealnim“ svetom koje sa sobom nosi i mnoga razočarenja.

Foto: Centar film

Ekipu filma čine najpoznatija imena domaće kinematografije. Osim Svetlane Cece Bojković u ulozi Mike ostale uloge u filmu tumače: Velimir Bata Živojinović, Irfan Mensur, Pavle Vuisić, Danilo Bata Stojković, Dušan Janićijević, Drago Čumić, Ljiljana Jovanović, Janez Vrhovec, Ljubomir Čipranić, Katica Želi, Melita Bihali, Zoran Miljković i drugi. Muziku je komponovao Zoran Hristić jedan od najznačajnijih srpskih autora savremene muzike.

"Pas koji je voleo vozove" je 27. film koji je digitalno restaurisan u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke, a u okviru projekta A1 Kinoteka. Projekat od 2017. godine zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija i ima za cilj da omogući televizijsko i bioskopsko prikazivanje poznatih filmskih naslova, kao i da ih sačuva za buduće generacije.

Zatvoreno za komentare.