Barbara Sukova dobitnica Beogradskog pobednika

Barbara Sukova dobitnica Beogradskog pobednika

Najveća zvezda ovogodišnjeg FEST-a, nemačka glumica Barbara Sukova, obratila se predstavnicima medija na konferenciji za novinare u mts Dvorani.

Foto: Cebef/Dušan Milenković

Sinoć joj je na istom mestu bio uručen počasni Beogradski pobednik za celokupan doprinos filmskoj umetnosti, nakon čega je premijerno biti prikazan film "Dalilend" u kojem tumači Galu, suprugu i muzu umetnika nadrealiste Salvadora Dalija (Ben Kingsli).

Za Galu i druge istorijske ličnosti koje je tumačila (Roza Luksemburg, Hana Arent, Hildegard Bingenska) ima posebnu pripremu.

- Donekle je zastrašujuće kada igrate stvarne osobe, naročito one koje su veće od života (i od vas), ali imate izvore: pisma, svedočanstva, fotografije, što je odlična polazna tačka. Za one druge (fiktivne) uloge, morate sve to da izvučete iz sebe.

U slučaju Gale, mnogi su je mrzeli, neki biografi su je se otvoreno gnušali, slično je bilo i sa Rozom Luksemburg, ali ja pokušavam da nađem glasove koji su drugačiji i da osobu učinim humanijom, čak i kad je "kučka" kao Gala. Svako spolja deluje na određeni način, ali sasvim je druga priča ona iznutra - istakla je Barbara.

Foto: Cebef/Dušan Milenković

Karijeru je počela kao muza Rajnera Vernera Fasbindera.

- Snimanja sa Fasbinderom su bila nešto posebno, jer je radio ono što nijedan drugi reditelj sa kojim sam radila nije: dozvoljavao je samo jedan dubl i to bi bilo to! Dao bi vam samo jednu šansu - otkrila je Barbara.

Tužna je jer se danas filmovi prave na potpuno drugačiji način, a i ljudi sve više gledaju sadržaj kod kuće.

- Moramo da nastavimo da pravimo filmove za bioskop zato što je bioskop jedno od retkih mesta, ako ne i jedino, gde možemo zajedno da se smejemo i plačemo - poručila je.

Iako je prvi put na FEST-u, nije prvi put i u Beogradu. Boravila je sa roditeljima 1963, kao tinejdžerka. Tom prilikom posetila je i Ohrid i tamo upoznala dve devojčice, Zoricu i Biljanu.

Te godine je u školi prikupljala pomoć za nastradale u zemljotresu u Skoplju a Zorica i Biljana su joj, u znak zahvalnosti, poslale poslužavnik sa šoljicama za kafu.

- Čuvala sam ga i svuda nosila sa sobom. Njh dve su sada kao ja, u srednjim sedamdesetim. Volela bih da ih ponovo vidim! Pošto nisam na društvenim mrežama, možda biste mogli da mi pomognete da ih pronađem - zamolila je Barbara i pokazala fotografiju devojčica iz tog vremena.

Foto: Cebef/Dušan Milenković

"Dalilend" je u Glavnom je takmičarskom programu FEST-a.

Premijerno biti prikazan 26. februara u Sali 1 mts Dvorane u 19 sati, reprizne projekcije su na istoj lokaciji 27. feburara u 12h (Sala 1) i 28. februara u 16.30h (Sala 6).

Zatvoreno za komentare.