Barbara Sukova i Udo Kir dobitnici međunarodnog Beogradskog pobednika 51. FEST-a

Barbara Sukova i Udo Kir dobitnici međunarodnog Beogradskog pobednika 51. FEST-a

Fasbinderova muza Barbara Sukova i glumačka legenda Udo Kir dobitnici su međunarodnog počasnog Beogradskog pobednika na 51. FEST-u, izjavio je umetnički direktor i selektor festivala Jugoslav Pantelić.

Foto: IMDb

Na programu FEST-a naći će se njihova najnovija ostvarenja, "Dalilend" i "Moj komšija Adolf", a u čast počasnih nagrada, u okviru selekcije FEST klasik, biće prikazani i filmovi "Lola" i "Znak đavola" u kojima su ostvarili kultne uloge.

Jedna od najuspešnijih evropskih glumica, Barbara Sukova probila se na filmsku scenu kao muza slavnog Rajnera Vernera Fasbindera (Berlin Aleksanderplac, Lola), dok su joj uloge u filmovima Margarete fon Trote, "Olovna vremena" (1981) i "Roza Luksemburg" (1986) donele odličja za najbolju glumicu Venecijanskog, odnosno Kanskog filmskog festivala.

Igrala je i u brojnim evropskim koprodukcijama, kao što su "Evropa" i "Putnik", dok je u Holivudu zablistala u ostvarenjima "Sicilijanac" Majkla Ćimina, "M. Baterflaj" Dejvida Kronenberga, "Džoni Mnemonik" Roberta Longa, "Kolevka snova" Tima Robinsa, "Romansa i cigarete" Džona Turtura, "Atomska plavuša" Dejvida Liča...

Na 48. FEST-u 2020. prikazan je film "Nas dve" Filipa Menegetija, koji joj je doneo nagradu Akademije Limijer i nominaciju za Cezara, a ove godine gledaćemo je kao Galu Dali u "Dalilendu" Meri Haron u glavnom takmičarskom programu.

Barbari Sukovoj u čast u okviru FEST klasika biće prikazan i film "Lola" Rajnera Vernera Fasbindera.

Još jedan velikan nemačkog glumišta, Udo Kir, ostvario je zapaženu evropsku i holivudsku karijeru koju i dalje ispisuje nesmanjenim tempom. Radio je sa Polom Morisijem (Flash for Frankenstein, Blood for Dracula), Dariom Arđentom (Suspirija), Rajnerom Vernerom Fasbinderom (Treća generacija, Lili Marlen, Lola) i na skoro svim filmovima Larsa fon Trira. Na američkom kontinentu debitovao je u filmu Gasa van Santa "Moj privatni Ajdaho" (1991). U njegovoj filmografiji su i holivudski hitovi poput "Ejs Ventura: Detektiv za kućne ljubimce", "Džoni Mnemonik", "Kraj nasilja", "Armagedon"... Do sada je ostvario preko 275 uloga na velikim i malim ekranima. Na 51. FEST-u gledaćemo ga u ostvarenju "Moj komšija Adolf" Leona

Prudovskog, u okviru selekcije FEST specijal, a u okviru FEST klasika biće održana počasna projekcija filma "Znak đavola" Mihaela Armstronga. Reč je o hororu zapadnonemačke produkcije snimljenom 1970. u Jugoslaviji, u kojem mu je partnerka bila Olivera Vučo. Želja Uda Kira je bila da se upravo ovaj film nađe na programu FEST klasik.  

Podsetimo, domaći laureati ovogodišnjeg počasnog Beogradskog pobednika su Lordan Zafranović i Dobrivoje Tanasijević Den Tana.

Nagrada Beogradski pobednik ustanovljena je 2014. godine na predlog Jugoslava Pantelića, umetničkog direktora FEST-a. 

Zatvoreno za komentare.