Lekari nam godinama ponavljaju kako da se zaštitimo od vrućine, ali su zaboravili da kažu šta zaista pomaže

Lekari nam godinama ponavljaju kako da se zaštitimo od vrućine, ali su zaboravili da kažu šta zaista pomaže

Da mediji nisu godinama prenosili njene savete za preživljavanje tropskih temperatura u gradu, dr. Nada Macura bi otišla u zasluženu penziju kao anonimni lekar Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu čije bi preporuke „oblačite se slojevito, uvedite pet laganih obroka, nosite flašicu vode i ne izlazite od 10 do 17 sati“ slušali samo građani koji pozovu broj 194.

Foto: Barcaffè Lattiato

Hvala dr. Nadi i svim njenim kolegama koji su pokušavali da nas zaštite od vrelog asfalta, ali većina radnog stanovništva, mnogi penzioneri, ali i mladi, ipak ne mogu da sede u četiri klimatizovana zida u vreme najvećih vrućina, niti mogu da jedu pet puta dnevno i to supice, čorbice, salatice i bareno meso.

Zaposleni moraju na posao, penzioneri moraju do lekara ili da čuvaju unučiće, a mladi... oni moraju da se dobace do bazena, Ade, kafića, tržnog centra, teretane ili nekog sezonskog poslića... Ko ima novca da poručuje zdravu hranu ili vremena da sprema pet obroka i da pet puta dnevno seda za sto.

Danas se živi u pokretu, dr. Nado, ništa od sedenja u rashlađenoj kući i od "slow-fuda". Nema ni vremena da se organizam oporavi od napora i izloženosti visokim temperaturama, jer ni trenutna, jednodnevna zahlađenja ne pomažu mnogo.

Foto: Barcaffè Lattiato

Ranije su visoke temperature teško padale samo hroničnim bolesnicima i meteoropatama, a danas ih teško podnosi većina nas, pa čim živa pređe 30. podeljak počinjemo da se žalimo na pospanost, razdražljivost, pad pritiska, nedostatak kiseonika... Lekari kažu da čak ni zdrav organizam ne može da se adaptira na visoke temperature, zbog čega hipofiza počinje da luči hormon stresa. Kad se na taj stres doda onaj uobičajeni dnevni, zbog viška obaveza i manjka para, gužvi u saobraćaju i uznemirujućih vesti iz medija, flašica vode, lagani obroci, slojevito odevanje i kačket ne pomažu. E, tada se poseže za teškim oružjem, i to hladnim – za Barcaffè Lattiatom.

Ovo savršeno kremasto i ledeno letnje osveženje može da zameni barem jednu flašicu vode, dva obroka, tri kugle sladoleda i jedan šešir, ali i da makar na kratko najveću vrućinu od 10 do 17 sati učini manje strašnom i podnošljivom. Barcaffè Lattiato je više od kafe jer osvežava, rashlađuje, podiže energiju, ublažava stres i popravlja raspoloženje. Barcaffè Lattiato je naše tajno hladno oružje za uspešan i lagan dan, naročito kad temperatura pređe 30. stepeni u hladu.

Znači, savet dana glasi – ne dajte da vas vrućina obori i uspori, kad god možete pojedite neki lagani obrok, ne izbegavajte šešire i kačkete, jer su sjajni modni detalji, nosite sa sobom flašicu vode i tri flašice hladnog Barcaffè Lattiata, da ne morate da birate između tri neodoljiva ukusa.

Zatvoreno za komentare.