Članovi žirija za nagradu "Nebojša Đukelić" na 51. FEST-u

Članovi žirija za nagradu „Nebojša Đukelić“ na 51. FEST-u

О nagradi "Nebojša Đukelić", koja se dodeljuje najboljem filmu iz regiona, odlučivaće Dijana Metlić, Greg de Kjur i Maja Medić.

Foto: Fest promo

Dr Dijana Metlić je profesorka istorije umetnosti na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Njena uža polja specijalnosti su umetnost, istorijske avangarde i izučavanje veza između slikarstva, fotografije i filma, o čemu je napisala i knjigu "Stenli Kjubrik: Između slikarstva i filma" u izdanju Filmskog centra Srbije. Njen doprinos izučavanju opusa ovog velikana režije objavljivan je i u međunarodnim zbornicima. Stalni je saradnik Jugoslovenske kinoteke, Srpske akademije nauka i umetnosti, Kulturnog centra Beograda, Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog...

Greg de Kjur je filmski kritičar i teoretičar iz Amerike, koji je pre više od decenije došao u Srbiju da radi doktorat na temu srpskog filma na FDU i ostao. Bio je višegodišnji selektor Beldoksa kao i programskih celina na festivalima u Amsterdamu, Lokarnu, Detroitu, Jihlavi...

Suosnivač je i umetnički direktor Instuta Kinopravda iz Beograda, za "istraživanje raznih horizonata filmske umetnosti". Institut je osnovan u okrilju Zadužbine Vlade Petrića iz Amerike, a sedište mu je pri Jugoslovenskoj kinoteci.

Maja Medić je fotograf, reditelj i producent iz Srbije. Do sada je imala 14 samostalnih fotografskih izložbi, među kojima su i neke na temu istorije domaćeg filma, povodom 40 godina od serije "Grlom u jagode", pola veka od "Bitke na Neretvi" ili četiri decenije od premijere filma "Majstori, majstori". Radila je i izložbe posvećene Mileni Dravić i Nebojši Glogovcu i priredila filmske monografije o filmovima Gorana Markovića, Jugoslovenskoj kinoteci, filmskim snimateljima sa ovih prostora i Nebojši Đukeliću.

Trenutno režira prvi dugometražni dokumentarni film.

Nagrada Nebojša Đukelić je ustanovljena 2002. godine i dodeljiva se do 2015. za najbolji film FEST-a, a od tada i najbolji filmu iz regiona. Dosadašnji dobitnici su ostvarenja "Ničije dete" Vuka Ršumovića, "S one strane" Zrinka Ogreste, "Noćni život" Damjana Kozolea, "Šavovi" Miroslava Terzića, "Mater" Jure Pavlovića, "Oaza" Ivana Ikića i "Mrak" Dušana Milića.

Nebojša Đukelić je bio je filmski novinar, kritičar, urednik i višegodišnji selektor FEST-a. Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina vodio je "Hronike FEST-a" na TV Beograd i otkrivao gledaocima lepote i tajne filmske umetnosti. Bio je i autor emisija: "Pokretne slike", "Moderna vremena", "Petkom u 22", "Festovizija", itd.

Kompletne biografije članova žirija možete pročitati na sajtu 51. FEST-a

Zatvoreno za komentare.