Da li znate zbog kojeg tradicionalnog srpskog pića turisti iz celog sveta dolaze u Srbiju?

Da li znate zbog kojeg tradicionalnog srpskog pića turisti iz celog sveta dolaze u Srbiju?

Srbija je zemlja koja iz godine u godinu privlači sve veći broj turista, što zbog svoje nadaleko poznate gostoprimljivosti i dobrog provoda, što zbog prirodnih lepota, ali i zbog hrane i pića koji osvajaju srca pravih hedonista i gurmana. U nepreglednom moru tradicionalnih đakonija, nalazi se piće, koje turisti iz čitavog sveta traže odmah pri sletanju aviona na srpsko tlo – čuvena rakija.

Foto: Akov

Kada se završi obilazak znamenitosti i noć zameni dan, turisti traže autentičan srpski provod, po kojem je naša zemlja poznata. A gde drugo, nego u pravoj srpskoj kafani, gde je rakija neizostavan član, uz koji se svaki provod podiže na viši nivo. Kajsija, šljiva, dunja, loza, svaka je u igri, i tu je sa zadatkom da zagreje krv, rasplamsa maštu i probudi sva čula. Posle samo jedne ovakve večeri rađa se ljubav koja ruši sve kulturološke i geografske granice. Ljubav između potpunih stranaca i Srbije koje je spojila vatrena kapljica rakije. Ljubav koja je neraskidiva i koja će goste naše zemlje sigurno u budućnosti vratiti na „mesto zločina“.

Ono oko čega se svi slažu jeste da je uvek najvažnije da rakija bude domaća, odnosno da njeni sastojicu budu prirodni i da čitava priča odiše tradicijom, koja predstavlja ključni aspekt svake rakije. Receptura koja se prenosi sa kolena na koleno čini određenu rakiju cenjenom i poštovanom, a samim tim i najpoželjnijom.

Foto: Akov

Među proizvođačima rakija koji neguju najkvalitetnije prirodne sastojke i dugu tradiciju, posebno se ističe Akov rakija, čija pažljivo odabrana i decenijama čuvana receptura, poreklom iz blagorodne Raške, osvaja srca širom sveta. Zahvaljujući jedinstvenom pristupu koji je doveo do kreiranja ove prvoklasne rakije, veliko interesovanje se probudilo i u Rusiji i Kini, gde su osvojena čula pravih hedonista kojima tradicionalna srpska kapljica pruža neponovljivo iskustvo i užitak.

Priča o Akov rakiji počinje u Kraljevu, kada je otac Žarka Mikića, vlasnika destilerije „Akov“, počeo da se bavi proučavanjem tehnologije i procesa proizvodnje do tančina, verujući da nam priroda mnogo toga nesebično pruža na dlanu, a na nama je da naučimo i prepoznamo kako da na pravi način postupamo sa njom, ne bi li nam vratila još više. Upravo na toj filozofiji je i zasnovan čitav brend i započet put stvaranja „Akov“-a, na plodnoj zemlji Raške gde je krunisano sedam srpskih kraljeva, sa jasnim ciljem da se napravi najfinija rakija, uz poštovanje ključnih postulata: kontinuiteta, standarda i kvaliteta.