Predstavljeni filmovi "Trinaest života", "Ovuda će proći put", "Tragovi" i "Cvrčak i Antoaneta"

Predstavljeni filmovi „Trinaest života“, „Ovuda će proći put“, „Tragovi“ i „Cvrčak i Antoaneta“

Film „Ovuda će proći put”, jedini srpski film koji će biti prikazan u Glavnom takmičarskom programu FEST-a, predstavili su rediteljka Nina Ognjanović, producent David Jovanović i glumci Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Svetozar Cvetković i Eva Ras.

Foto: Cebef

Film je univerzalna priča o potrebi za promenom kao i otporu društva istoj. U fokusu filma je neočekivana poseta neznanca Novog (Zlatan Vidanović) jednom izolovanom selu koja će iz korena promeniti život meštana, a naročito devojke Jane (Jana Bjelica).

“Novi je, zapravo, jedna metafora promene, a čitavo to selo nije spremno na promene”, objasnio je Zlatan Vidović koji tumači glavni lik u filmu.

Rediteljka Nina Ognjanović  izjavila je: “odrasla sam uz FEST. Mislim da je to najbolje mesto da se nešto prikaže publici, naročito ako je novo i nepoznato. Publika veruje FEST-u” uverena je Nina.

Proslavljeni srpski glumac koji ostvario ulogu u filmu, Svetozar Cvetković, takođe je potvrdio značaj FEST-a: “Ovde je rođeno nešto što nismo znali da se zove glamur. Sve je bilo iskreno i istinito od ljudi koji su dolazili, preko najboljih filmova do slogana „Više od života“, jer je FEST u to vreme zaista bio više od života i bukvalno je značio putokaz svim ovim ostalim festivalima u regionu koji su se rodili”, konstatovao je Cvetković.

„Ovuda će proći put” imaće premijeru na FEST-u u nedelju, 26. 2. u mts Dvorani u 19 sati, a reprizni termini su 28. februara u 22 u Dvorani Kulturnig centra i 28. februara u mts Dvorani u podne.

„Trinaest života”, film u kome su glavne uloge ostvarili Kolin Farel i Vigo Mortensen, a koji je režirao dvostruki oskarovac Ron Hauard (Blistavi um, Da Vinčijev kod, Apolo 13), donosi istinitu priču o akciji spasavanja dečaka iz podzemne pećine na Tajlandu. Film je, na konferenciji za novinare, predstavila producentkinja Gabrijela Tana koja se sa posebnom emocijom osvrnula na premijeru svog filma “Bela vrana” 2019. Godine na FEST-u, kao i na nagradu koja je uručena njenom ocu, Den Tani, na jučerašnjoj ceremoniji otvaranja.

Foto: Cebef

Gabriela Tana  nedavnO je završila produkciju filma „Firebrand” u režiji Brazilca Karima Ajnuza, reditelja čiji je film „Nevidljivi život”  proglašen za najbolji film FEST-a 2020, a ujedno je najavila da priprema film o Milevi Ajnštajn koji će, u koprodukciji sa Srbijom, režirati Irkinja Ešli Volš. 

„Trinaest života” prikazuju su u okviru selekcije FEST masters i na programu su 25. februara u 19 u Sinepleksu Galerije Beograd i 26. februara u 22.15 u Sinepleksu Ušće.

Film “Tragovi” koji je snimljen u hrvatsko-litvansko-srpskoj koprodukciji i koji se nalazi u Glavnom takmičarskom program FEST-a, predstavila je hrvatska rediteljka Dubravka Turić.

“Drago mi je da smo u takmičarskom programu, jer je FEST jedan od važnijih festivala u regiji” rekla je Turićeva. Njen film je priča o Ani (Marija Škaričić), antropologu koji istražuje istoriju ali uporedo traga po sebi i svojoj prošlosti.

“Tragovi su intimna priča o tome kako se boriti sa promenama u životu, sa držanjem za prošlost i gledanjem u budućnost”, objasnila je rediteljka koja je na filmu radila sa izvrsnim srpskim direktorom fotografije Damjanom Radovanovićem. Jednu od manjih uloga igra Dragan Mićanović.

Premijera „Tragova” je večeras u 19 u Sali 1 mts Dvorane a reprizne projekcije su 26. februara u 22.15  Domu omladine i 27. februara u 17 u Dvorani Kulturnog centra.

Iz Hrvatske na FEST dolazi i jedan animirani film „Cvrčak i Antoaneta”, koga su predstavili Dino Krpan, reditelj i producent, Jadranka Soviček Krpan, dizajner produkcije i koscenarista, Anita Matić Delić, glumica i Ana Jelić animator.

Foto: Cebef

Reč je o osavremenjenoj verziji Ezopove basne, rađenoj u 3D animaciji, o vrednom i disciplinovanom mravu i kreativnom ali nehajnom cvrčku koji ne brine kako će da preživi zimu.

“Ovo je naša utopija o tome kakvo bi ovo vreme trebalo biti, odnosno, kakvo bi razumevanje između sveta rada i kreativnosti trebalo postojati: da ovaj život bez zabave nije potpun”,  objasnio je Dino.

„Cvrčak i Antoaneta” na repertoaru je 26. februara u podne u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Zatvoreno za komentare.