Film "Zveri" - dobitnik devet španskih Oskara na 51. FEST-u

Film „Zveri“ – dobitnik devet španskih Oskara na 51. FEST-u

Španski film "Zveri" Rodriga Sorogojena, koji će biti prikazan u Glavnom takmičarskom programu 51. FEST-a, osvojio je devet nagrada GOJA - španskog ekvivalenta Oskaru.

Foto: FEST

Članovi Španske akademije za filmsku umetnost i nauku na 37. dodeli nagrada, održanoj tokom ovog vikenda, dodelili su filmu "Zveri" - Goju za najbolji film, režiju, originalni scenario, glavnu mušku ulogu (Deni Menoše), sporednu mušku ulogu (Luis Sahera), fotografiju, montažu, originalnu muziku i zvuk.

Ovaj svojevrsni savremeni vestern, "pokorio"  je publiku u Francuskoj i Španiji, a svetsku premijeru imao je u Kanu. Nagrađen je na festivalima u San Sebastijanu, Antaliji, Tokiju, Almeriji, Čikagu, Hajnanu, itd.

"Zveri" (As bestas / The Beasts) su priča o sredovečnom paru Francuza koji se doseljava u Galiciju, ali njihovo prisustvo kod suseda izaziva tenzije. Rodrigo Sorogojen je izjavio da je reč o "bajci zasnovanoj na istinitom događaju" i da su on i scenaristkinja, Izabel Penja, hteli da pokažu današnji "sveprisutni fanatizam, nepostojanje dijaloga i potpuno ne uvažavanje druge strane".

Glavne uloge tumače Marina Foa, Deni Menoše, Luis Sahera, Dijego Anido, Mari Kolom, itd.ž

Foto: FEST

"Zveri" su na programu FEST-a 28. februara u Sali 1 mts Dvorane (21.30), 1. marta u Domu omladine (22.15) i 2. marta u Dvorani Kulturnog centra Beograda u 17 sati.

U Glavnom takmičarskom programu nalazi se 15 ostvarenja iz 17 zemalja.

"Zveri" su četvrto dugometražno rediteljsko ostvarenje Rodriga Sorogojena. Debitovao je kao koreditelj "Osam sastanaka" sa Perisom Romanom, a nakon toga je snimio takođe hvaljene i nagrađivane filmove "Neka nam bog oprosti", "Pad kralja" i "Majka".  Za kratkometražni film "Majka" bio je nominovan za Oskara.

Zatvoreno za komentare.