Kako se menja telo, tako se menja i dušek

Kako se menja telo, tako se menja i dušek

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja koje je sprovedeno u SAD, prosečna osoba od 72 godine starosti, 14 godina provede na radnom mestu, sedam godina u obavljanju higijene i čišćenju, pet godina u kuhinji i po šest meseci u kupatilu, pranju i peglanju veša.

Foto: Jysk

Osim na navedene aktivnosti, prosečna osoba za ishranu potroši šest, na čekanje u redovima pet, na izležavanje i gledanje TV tri, na telefonske razgovore dve, a na traženje izgubljenih predmeta čak godinu dana života.

Priznajte da ste se već umorili od ovog nabrajanja i da biste mogli malo da prilegnete. Dobra odluka! Taman da se uklopite u statistiku i rezultate ovog istraživanja koje je pokazalo da ćete, ako spadate u prosek, prespavati 21 godinu života.

Savršeno, reći će neki od vas, ali neće biti u pravu, jer ležanje i spavanje ne donose nužno radosna jutra i odmor za telo i dušu. To je izvesno samo ako imate ne dobar, već odgovarajuć dušek, dušek po vašoj meri, odabran u skladu sa vašom konstitucijom, stilom života, navikama, zdravstvenim stanjem, pa i životnim dobom.

Za početak, dušek treba da vam odgovara svojim dimenzijama, tako da imate dovoljno mesta za neometan san, naročito ako često menjate položaj. Bebama sleduje najmanji, onaj za krevetac, predškolcima nešto veći, ali opet manji od standardnih, a školarcima i odraslima dušek uobičajenih dimenzija, što znači da mora da bude širok barem 90 cm i za 20 cm duži od visine osobe koja na njemu spava.

Foto: Jysk

Optimalna širina dušeka za dve osobe, tj. za bračni krevet iznosi 180 cm, ali samo ako partneri imaju iste potrebe, što je malo verovatno, jer se daleko češće sreću parovi koji se zbog neodgovarajućeg dušeka žale na hroničan umor, neispavanost, bolove u leđima, krstima ili vratu, a na kraju i jedno na drugo.

Ako je jedan od partnera korpulentniji, a drugi upadljivo lakši, jedan spava mirno, drugi se vrti, jedan čita i radi u krevetu, drugi zaspi čim glavom dodirne jastuk, preporučuje im se da izaberu dva manja umesto jednog velikog dušeka. I još nešto...

Nikako ne treba računati na to da će vam dušek s početka braka biti dobar u trenutku proslavljanja bronzane svadbe, nakon osam godina, jer ste se verovatno u međuvremenu oboje malo ugojili, makar tokom trudnoće, da ste se istrošili na poslu, da ste iskrivili kičme dok ste učili decu da hodaju, voze bicikle i dok ste skupljali igračke.

Tela vam više nisu ista i treba vam nov dušek da biste imali miran i okrepljujuć san, a njega neće biti ako kičma ne zauzima pravilan položaj. Nije dobro ako vam je dušek previše tvrd, ali ne valja ni kada je previše mekan, jer ni u jednom ni u drugom slučaju ne obezbeđuje potporu za kičmu.

Ali, da se vratimo mi onom američkom istraživanju koje je, između ostalog, pokazalo i da prosečan čovek prosečnog životnog veka provede šest meseci u šopingu. Za odabir i kupovinu odgovarajućeg dušeka, baš po vašoj meri, ne treba vam toliko, ne treba vam ni šest dana, ali to ne znači da treba da brzate. Prvo utvrdite šta vam je potrebno, odaberite salon, kao što je Jysk, s tradicijom, kvalitetnim proizvodima po prihvatljivim cenama i stručnim prodavcima, koji mogu da odgovore na vaša pitanja.

Foto: Jysk

Znate, dušeci u salonima nameštaja ne služe samo da biste se upoznali sa dizajnom, već da biste ih isprobali, da biste utvrdili da li vam treba model sa oprugama, od pene, sa dodatnim ojačanjima, antialergenski...

Pre nego što legnete i zauzmete svoj omiljeni položaj za spavanje, posavetujte se s Jyskovim stručnjacima za kulturu spavanja, koji će razrešiti sve vaše dileme i pomoći vam da napravite pravi izbor. Leškarite tako barem pet minuta, malo se premeštajte i okrećite, pa procenite da li vam je dušek dovoljno debeo, tvrd, mekan i da li vam dobro drži kičmu.

Ukoliko izaberete neki od madraca iz GOLD linije, imate pravo na dodatno testiranje i to do 100 dana kod kuće. Idealno bi bilo da spavate na madracu barem dve-tri nedelje, da se telo navikne na njega, i da tek onda donesete konačnu odluku. Ukoliko vam dušek odgovara, nastavite da sanjate lepe snove na njemu, a ako se ispostavi da ne odgovara vašem telu, navikama i potrebama, možete da ga zamenite novim/drugim modelom.

Ne zaboravite da pitate za garanciju, ona mnogo govori o kvalitetu dušeka, ali to ne znači da treba da ga koristite dok se ne raspadne, već samo dok odgovara vašem telu. Uostalom, tu su i grinje. Manje se skupljaju u kvalitetnim dušecima, jer imaju bolju zaštitu, ali ni oni nisu sasvim otporni.

Jedno telo imate i zato ga čuvajte kvalitetnim snom, da vam potraje mnogo duže od onog prosečnog životnog veka iz američkog istraživanja s početka teksta.

Zatvoreno za komentare.