Kada je pravo vreme za kupovinu novog automobila?

Kada je pravo vreme za kupovinu novog automobila?

Ako se razmišljate o kupovini vašeg novog četvorotočkaša, onda ste se sigurno zapitali da li postoje određeni povoljniji trenuci za to. Verovatno imate brojne nedoumice u vezi čitavog procesa prodaje, a zatim i kupovine automobila, a slutite da se to vreme bliži.

Foto: Pixabay

Pravo vreme za kupovinu novog automobila zavisi od mnoštva faktora, a pre svega od stanja vašeg starog automobila, osim ako ne planirate da nabavite još jedan pored njega. Na drugom mestu su lične potrebe i promene u stilu života, a tek na trećem može biti stanje na tržištu, manifestacije i periodi godine kada se može postići nešto niža cena.

U nastavku teksta saznajte na osnovu kojih znakova se može proceniti da je vreme za zamenu starog automobila, koje promene u životu su najbolji trenutak za kupovinu novog, a kada kupovina može proći povoljnije.

Kako znamo da treba zameniti stari automobil?

Postoji nekoliko jasnih znakova koji bukvalno govore - rešite se svog starog automobila i napokon nabavite novi. Oni upućuju da će određeni problemi sa starim kolima sigurno imati negativan uticaj na vaš budžet, ali i na vašu bezbednost. 

Stari automobil ne mora imati oštećenu spoljašnjost da bi bio definitivno za prodaju, nego bi ga trebalo zameniti čim se primete neki od sledećih znakova, a zasigurno ako se primeti više njih istovremeno.

Foto: Pixabay

#1 Automobil ispušta čudne zvukove pri vožnji

Lupkanje, škripanje, cviljenje motora i slični zvuci pod haubom mogu ukazivati na razne probleme. Nemojte da vas zavara ako se čudni zvukovi javljaju samo pod određenim okolnostima, kao na primer: u krivini, pri vožnji u leru ili po neravnom terenu, jer su sve to podjednako ozbiljni kvarovi, kao i kada bi se isti zvuci čuli bez obzira na okolnosti.

#2 Poteškoće pri paljenju automobila

Ukoliko imate poteškoća pri startovanju motora vašeg automobila, ako neće da ‘’upali’’ iz prve ili ‘’vergla’’ kada okrenete ključ, to su jasni znaci da mu se bliži kraj i da je verovatno akumulator dotrajao.

Pored toga, problem može biti povezan sa alternatorom, zapušenom diznom ili svećicama, a pojava većeg broja sitnih kvarova ovog tipa ukazuju na to da bi bilo dobro što pre prodati automobil.

#3 Iscurelo ulje može ozbiljno oštetiti motor

Ako ulje curi, obično ćete zateći masne kapljice na mestu gde je bio parkiran vaš automobil. Međutim, ukoliko zateknete baricu ulja, to znači da ga za rad motora nije ostalo dovoljno i da pri vožnji u tom stanju mogu nastati ozbiljni kvarovi ove vitalne komponente.

#4 Upaljena jedna ili više lampica na kontrolnoj tabli

Upaljena lampica na kontrolnoj tabli koja označava da nešto u vašem automobilu, odnosno pod haubom nije u redu, je još jedan loš znak. Ukoliko je više lampica istovremeno upaljeno, to znači da je automobil ili suviše star ili nije adekvatno održavan, tako da ga je potrebno zameniti.

#5 Povećana emisija gasova iz auspuha

Kada vaš automobil pojačano emituje gasove iz izduvne grane, to nikako nije dobar znak. Ukoliko je gas bele, crne ili plave boje, stvar je još gora. To su znakovi zapušenih ventila, ozbiljnog kvara motora i napuklih delova motora, što sve govori da se ne isplati popravljati automobil.

Svi navedeni znakovi pojedinačno ukazuju na ozbiljne kvarove vašeg vozila, a ako primećujete istovremeno nekoliko njih, onda savetujemo da ga ne pokušavate popraviti, jer se verovatno neće isplatiti. Kada se kvarovi sve češće javljaju i kada automobil iziskuje veće troškove nego što je to uobičajeno, svakako da treba razmisliti o njegovoj zameni. 

Pored toga, slučaj može biti i da jednostavno više ne možete priuštiti toliku potrošnju goriva ili cenu registracije, kao što ste do sada, pa vam je potreban ekonomičniji automobil, koji će štedeti vaš novac.

Foto: Pixabay

Kada je najbolje vreme za kupovinu novog automobila?

Koja prilika je najbolja za kupovinu? Ustanovili ste da je potrebno rešiti se starog automobila, to ste i učinili, ali šta sada?

Idealan trenutak za zamenu starog automobila može biti preseljenje, proširenje porodice ili jednostavno pojava određene nove potrebe zbog koje ste utvrdili da bi kupovina automobila bila dobro rešenje. 

Međutim, kada trenutak odabere vas, umesto vi njega, tada je potrebno pronaći što bolje trenutno rešenje.

Ako imate vremena da pričekate sajam automobila, to je odlična stvar, jer se na sajmovima, pored izložbi promotivnog karaktera i edukativnih prezentacija, mogu naći i brojne povoljne akcije. Tako možete kupiti sasvim nov automobil po znatno povoljnijoj ceni, upravo u trenutku kada vam je potreban.

Sa druge strane, ako planirate da kupite polovni automobil, savetujemo da to učinite u jesen ili zimu, kada možete postići nižu cenu i opet uštedeti. U proleće i leto više ljudi kupuje vozila, odnosno tada je ‘’sezona’’, pa su i cene više.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da vas je upoznao sa procesom zamene starog automobila novim, te da vam je predstavio sve najbolje mogućnosti, ali i ograničenja koja možete imati ukoliko se odlučite za kupovinu novog automobila.

Zatvoreno za komentare.