Kada povraćanje nije samo znak "pokvarenog" stomaka

Kada povraćanje nije samo znak „pokvarenog“ stomaka

Većina vlasnika kućnih ljubimaca se bar jednom susrela sa povraćanjem kod pasa ili mačaka. Vlasnici najčešće misle da je razlog povraćanja loša ili izmenjena hrana, odnosno da je njihov ljubimac ''pokvario'' stomak.

Foto: Shutterstock

U većini slučajeva, njihove predpostavke se ispostave kao tačne i vlasnici zaista nemaju razloga za brigu. U takvim situacijama epizoda povraćanja se završi sa jednim ili dva povraćanja, bez promena u raspoloženju ljubimca, bez promena u apetitu itd.

Međutim, povraćanje je ponekad i alarm da je situacija ozbiljna i da je vreme da se naši krzneni drugari odvedu na pregled kod veterinara kako bi se utvrdio razlog povraćanja i postavila pravovremena dijagnoza.

Zbog čega povraćanje može da bude znak ozbiljnog problema?

Povraćanje može biti akutno i hronično. Akutno povraćanje obično dolazi naglo, ponovi se jednom ili dva puta, dok hronično povraćanje traje duže i češće, uporno je, odnosno ponavlja se više puta. Takođe, ispovraćani sadržaj može biti različite boje ( žute, smeđe, ili zelene boje, belo i penasto, povraćanje krvi, itd).

Važno je i da li ljubimac ima želju za hranom, da li je promenio raspoloženje. Svi ovi podaci mogu biti od velikog značaja vašem veterinaru i svakako će biti prvo što će vas veterinar pitati kako bi što bolje procenio situaciju i koliko je hitno potrebna veterinarska nega.

Neke od ozbiljnijih dijagnoza čiji jedan od simptoma jeste i učestalo povraćanje su: pankreatitis, parvovirusna infekcija, prisustvo parazita, trovanja, toplotni udar, piometra (gnojna upala materice) prisustvo stranog tela u digestivnom traktu, bakterijske infekcije, slabost bubrega, bolest jetre, upala želuca, nadimanje i još mnoge druge. Ovo su samo neka od ozbiljnijih stanja koja mogu, ukoliko se odmah ne reaguje imati i loše ishode.

Zašto je važno da odmah reagujete i na koji način veterinar može pomoći našim krznenim drugarima?

Kao što smo već naveli, povraćanje može biti alarmantna situacija i ostaviti ozbiljne posledice. Neke od situacija kada je neophodno potražiti dežurnog veterinara u bilo koje doba dana ili noći zbog povraćanja su:

- ukoliko sumnjate da je vaš ljubimac pojeo strano telo ili neki otrov

- ukoliko primetite krv u povraćenom sadržaju

- ukoliko je povraćenje učestalo

- ukoliko ima nagon za povraćenjem, ali ništa ne izbacuje

- ukoliko je evidentno da ljubimac trpi bolove

- ukoliko je životinja apatična i depresivna

- ukoliko uz povraćanje ima i napade

- ukoliko ima povišenu telesnu temperaturu

Ne preporučuje se davanje lekova na svoju ruku, posebno iz humane palete lekova, jer neretko lekovi koji su za ljude dobri imaju suprotan efekat na kućne ljubimce, a takođe doziranje može da predstavlja problem.

S druge strane, ukoliko životinja povraća, davanje bilo čega ‚‚na usta‚‚ isprovociraće organizam na dodatno povraćanje i lekovi se neće zadržati u želucu dvoljno dugo da bi ostvarili željeno dejstvo. Svakako je preporučljivo ljubimcu uskratiti hranu, dok se povraćanje ne smiri, odnosno do momenta konsultacije sa veterinarom.

Veterinarska ambulanta Oculus je mesto gde možete doći kada god je vašem ljubimcu neophodna hitna pomoć. Oni ne dežuraju na poziv, već su u ambulanti spremni da dočekaju pacijente i uz tim posebno obučenih veterinara i tehničara, i najsavremeniju opremu za dijagnostiku pomognu i stabilizuju sva urgentna stanja.

Zatvoreno za komentare.