Kako izabrati ulazna vrata?

Kako izabrati ulazna vrata?

Kiša, vetar, visoke temperature i potencijalne neželjene goste ulazna vrata imaju zadatak da odbiju od sebe. Na njih se oslanjamo i želimo da nam ona obezbede da se osećamo sigurno i bezbedno. Tom osećaju će dodatno doprineti lep dizajn koji će se savršeno uklopiti u kuću ili stan.

Foto: Envato Elements

Taj zadatak je nažalost nedostižan za mnoga vrata, pogotovo za ona starija. Vreme je prosto pregazilo drvena vrata i njih polako zamenjuju snažnija i sigurnija. Da drvena vrata ne dožive truljenje potrebno je na svakih par godina obnoviti farbu, a čak ni sa tim merama ne bi stvarala osećaj sigurnosti. Zato smo za vas spremili izuzetno vredne informacije koje će vam pomoći pri odabiru ulaznih vrata.

Da li se razlikuju ulazna vrata stan i kuću?

Da, apsolutno bi trebalo da se razlikuju. Različite su potrebe ulaznih vrata za stan nego za kuću. Kod kuća je uglavnom slučaj da je prvi komšija malo dalje pa buka koju proizvedete u kući ili buka koju komšija pravu se ne prenosi tako lako. Kod stana to nekad zna biti ključno jer vas može spasiti od neprijatnih razgovora sa komšijom. Ako poželite da napraviti u stanu mini koncert uz dobru zvučnu izolaciju se ne morate ustručavati od toga.

Problem koji ulazna vrata za stan nemaju je izloženost vremenskim prilikama. Kiša, vlaga, vetar pa i sunce može smanjiti rok trajanja vrata bilo da su ona metalna ili drvena. Zato prilikom odabira ulaznih vrata za kuću treba izabrati vrata koja mogu dugo vremena odoleti vremenskim prilikama i neprilikama.

Potrebe kod vrata za stan i vrata za kuću mogu se razlikovati, ali ipak postoji nešto što je važno kod oba slučaja. To je naravno bezbednost i sigurnost. Ovo je svakako najvažniji faktor kada je u pitanju odabir ulaznih vrata.

Da li se isplati ugraditi sigurnosna vrata?

Faktor koji ide u korist sigurnosnih vrata je to što osim u slučaju preseljenja 99,9% ćete ih samo jednom u životu kupovati. Cena je naravno zbog određenog kvaliteta viša od običnih vrata, međutim kada se uzme u obzir činjenica da će trajati ceo vaš životni vek, ta razlika je stvarno beznačajna.

Ugradnja običnih drvenih vrata bi bila znatno jeftinija opcija, međutim toliko su prevaziđena da se na tržištu uglavnom ni ne nude kao tržištu kao ulazna vrata, a i ona koja su malo bolja imaju visoku cenu. Ona svakako po sigurnosti ne mogu da pariraju metalnim sigurnosnim vratima.

Da li su sigurnosna vrata neprobojna? Svakako ništa ne može da bude 100% sigurno. Sa razvojem sigurnosnih sistema razvijaju se i taktike kod provala. Ali uvek može biti bezbednije nego što jeste.

Sigurnosna vrata uspešno štite od klasičnih pokušaja provala kao što su izvlačenje okvira iz zida, pokušaj uništavanja samih vrata, a ni direktan napad na bravu neće proći jer se u njih uvek ugrađuju sigurnosne brave. Što se tiče pokušaja otključavanja žicom, šnalom ili šrafcigerom, tu ćemo se samo nasmejati.

Daćemo vam jedan zanimljiv primer: Uz visoku spretnost i korišćenjem kvalitetnih alata (bušilica, brusilica i sl.) provalnik bi mogao da obije sigurnosna vrata za nekih 30 do 50 minuta u najboljem slučaju. Zamislite da neko sad uđe u zgradu i pravi buku pola sata? Složićete se da retko ko bi to pokušao. Pored velikog broja vrata koja su za provalnika laka meta, teško da bi našao razlog da obije baš vaša.

Šta sem sigurnosti donose sigurnosna vrata?

Prilikom razvoja sigurnosnih vrata posledično sem sigurno ona donose i neke druge benefite koji su praktično nekad i nenamerno ostvareni. Kako su napravljena od jakih neprobojnih i debelih materijala, daju veliki doprinos termo i zvučnoj izolaciji.

Odlična prilika da peć i klima uređaj podesite na slabiju jačinu. Značaj zvučne izolacije je potpuno jasan. Bilo da vas pas laje, beba plače ili jednostavno ne želite da se suzdržavate i želite da odvrnete muziku kao i da sprečite da buka od spolja dođe do vas, ova vrata mogu imati značajan doprinos u tome.

Sigurnosna vrata mogu imati bilo koju boju, a dizajn koji mogu poprimiti nije previše ograničavajuć. Zaista veliki izbor dizajna je u ponudi i sigurno se može pronaći onaj koji će vama biti najprijatniji za oko.

Posle sigurnosti, najbitniji faktor je njihova dugovečnost. Sigurnosna vrata koja ugradite mogu vrlo lako biti jedina koja ćete ikad ugraditi, a i vaša deca mogu nastaviti da ih koriste još dugo godina.

Šta treba znati prilikom odabira sigurnosnih vrata?

Da bi sigurnosna vrata stvarno pružala sigurnost, potrebno je da u njih bude ugrađena kvalitetna sigurnosna brava. Bez dobre sigurnosne prave, ugradnja sigurnosnih vrata ima mnogo manje smisla.

Najslabije tačke vrata bi trebali da budu spojevi. Osim brava, tu su i šarke. Zato treba odabrati šarke visokog kvaliteta. Uz dobru bravu i šarke, treba obezbediti dobar štok koji neće dozvoliti provalnicima da ga odvoje od zida.

Ono na šta možete da se oslonite jesu vrata sa sertifikatom. Prema evropskom standardu EN 1627 vrata se dele na 6 klasa. Od 3. do 6. klase nalaze se vrata koja je teško obiti. Na osnovu količine rizika i potrebnog stepena zaštite treba odabrati klasu.

Prilikom kupovine vrata preporučljivo je da njih ugradi specijalizovani majstor za to sa iskustvom u tom poslu jer loša ugradnja značajno smanjuje njihovu funkcionalnost. Zbog toga je preporučljivo da odaberete firmu koja pored prodaje vrata vrši i ugradnju. Preporučljivo je da je preduzeće pouzdano, a i da posluje dugi niz godina. Jedno od takvih preduzeća je Talaris koji se godinama bavi prodajom i ugradnjom vrata, prozora i ostale stolarije.

Zatvoreno za komentare.