Torte su danas omiljena poslastica mnogim ljudima širom sveta. Malo ko može da zamisli rođendan, svadbu ili bilo koju drugu proslavu bez torte. Međutim, da li ste se nekada zapitali kako su torte uopšte nastale?
Foto: Unsplash
Danas, torte možete kupiti na svakom koraku. Više ne morate ni da umete da mesite kolače da biste se svakog dana sladili tortama i kolačima po svom ukusu. Međutim, u prošlosti to nije bilo toliko lako.
Koje je poreklo torti, gde su nastale i kako su izgledale prve torte, kao i kako su se njihov ukus i izgled menjali tokom vremena, saznaćete u ovom tekstu.
Danas, poručivanje torti je moguće uz svega nekoliko klikova, međutim, da bi do ovoga došlo, popularna poslastica morala je da pređe dug put. Sve počinje u antičkom dobu.
Istorija kaže da su stari Egipćani prvi počeli da prave kolače. Međutim, to nisu bile torte i kolači kakve danas poznajemo, već njihova mnogo prostija verzija. Prvi kolač je zapravo bio vrsta slatkog hleba - stari Egipćani su u hleb dodavali med, orahe i suvo voće.
Stari Grci i stari Rimljani su takođe imali svoje verzije torti - smatra se da su stari Grci razvili prvu verziju čizkejka sa kozjim mlekom, dok su stari Rimljani pravili voćne kolače sa suvim grožđem, orasima i drugim voćem.
Takođe, smatra se da su upravo Rimljani počeli da dodaju kvasac u testo, a da su u 16. veku u Italiji počeli da se dodaju puter i mleko, čime su torte počele da imaju vazdušastiju strukturu. Takođe, smatra se da je prvi patišpanj sa lupanim jajima nastao za vreme renesanse.
Foto: Pexels
Prvi recept za tortu datira iz 17. veka, i to je recept za popularnu Lincer tortu. Lincer torta je poreklom iz Austrije, a biće vam jasno koliku je popularnost ova torta doživela širom sveta kada vam kažemo od čega se sastoji.
Ova torta je prosta, ali veoma ukusna. Lincer torta je torta nalik slatkoj piti, od prhkog testa, punjena marmeladom i lešnikom ili bademima, sa karakterističnom “rešetkom” od testa na vrhu. Sastoji se od brašna, šećera, putera, jaja, cimeta, limunove kore, lešnika ili badema i marmelade.
Po uzoru na Lincer tortu nastali su i Lincer kolači. Ove minijaturne verzije Lincer torte su u obliku kruga, sa karakterističnom rupom na gornjoj strani koja otkriva punjenje od marmalade, i posuti su šećerom u prahu.
U 18. veku počela je masovnija proizvodnja torti i one su počele da krase mnoge trpeze. Međutim, torte su u ovom periodu bile luksuz, tako da su trpeze koje su one krasile bile isključivo trpeze bogatih aristokratskih kuća, i to za vreme proslava.
Sredinom 19. veka u proizvodnji torti počeli su da se koriste soda bikarbona i prašak za pecivo, kao i rafinisano belo brašno i beli šećer, i tako su torte poprimile današnji izgled.
Tokom 19. veka takođe nastaju recepti za popularnu Doboš i Saher tortu i počinju da se otvaraju brojne poslastičarnice širom sveta, od kojih neke i dalje privlače veliki broj turista. Kada su rafinisani beli šećer i brašno postali jeftiniji, i siromašniji slojevi stanovništva dobili su priliku da se slade ovim poslasticama.
Tako su torte i kolači postali bitan deo svake trpeze i nastao je običaj služenja deserta nakon glavnog jela.
Početkom 20. veka, za vreme Velike ekonomske krize nastaju smese za kolače, danas popularne širom sveta. Velika ekonomska kriza donela je sa sobom potrebu da se proizvede jeftina alternativa za veliki broj stanovništva pogođen ovom krizom, i tako nastaju smeše za kolače.
Ove smese su pravljenje kolača učinile toliko prostim, da je nakon 2. svetskog rata počela da se pridaje velika pažnja ukrašavanju torti, kako bi domaćice svoju umešnost, koju su ranije mogle da prikažu kroz pravljenje samih torti, sada mogle da prikažu kroz dekoraciju torti.
Foto: Unsplash
Okrugao oblik torti vuče svoje korene još iz drevnih vremena. Smatra se da su drevni narodi pravili torte kao darove za svoje bogove, a okrugao oblik je trebalo da predstavlja cikličnu prirodu života, ali i da simbolizuje sunce i mesec.
Za stare Grke, oblikovanje torti u krug i stavljanje svećica bio je poseban način da odaju počast Artemidi, grčkoj boginji meseca. Torta u oblik kruga simbolizovala je mesec, a svetlost sa svećica činila je da torta sija kao mesec i predstavljala je svetlost mesečine.
Takođe, u Nemačkoj je u sredinu torte stavljanja jedna velika sveća, koja je simbolizovala svetlost života.
Danas, svi volimo da se zasladimo parčetom omiljene torte ili kolača uz šoljicu kafe ili čašu vina, a ni ne razmišljamo o tome koliko su se oni kroz istoriju zapravo menjali. Nadamo se da vam je ovaj tekst bio zanimljiv i da ste naučili nešto novo o ovim fantastičnim poslasticama.