Koje je doba dana najbolje za trening?

Koje je doba dana najbolje za trening?

Redovna fizička aktivnost je ključ vašeg psihofizičkog zdravlja i pozitivne efekte ćete osetiti nakon vežbanja u bilo kom trenutku dana. Pogotovo u vremenu u kojem je stil života često orijentisan ka dugotrajnom sedenju, važno je uložiti trud da vežbanje postane deo vaše svakodnevice.

Foto: Pexels

Nije potrebno da za trening odvajate mnogo vremena kako biste imali koristi od njega. Dovoljno je minimum pola sata fizičke aktivnosti dnevno, za očuvanje i unapređenje vašeg zdravlja, kao i održavanje zdrave telesne težine.

Ako ste na početku vašeg fitnes “putovanja”, rutini vežbanja pristupite kao prema obavezi. Ona će neizostavno vremenom postati izvor zabave i uživanja, čim steknete naviku treniranja. Što više trenirate, postaćete jači i zadovoljniji sobom.

Kada odlučite da trening ubuduće postane deo vašeg dana, dobro je da pronađete idealno vreme u kojem ćete moći redovno da trenirate. Tako dok jedni uživaju u vežbanju na početku dana, drugi tip osoba će preferirati trening koji ih priprema za miran san. Pitanje koje zanima mnoge je da li je nečiji izbor bolji od drugog, to jest u kom trenutku dana će trening biti efektivniji po vaše telo.

Najpre, rešenje ove dileme leži u vašem rasporedu obaveza, ali i navikama ishrane i vremena kada spavate. Ranoraniocima će trening ujutru biti odličan način da u dan uplove energičniji, dok će drugi ujutru biti ošamućeni i pospani, pa samim tim i teško motivisani za treniranje.

Vreme vaših obroka takođe treba da bude prilagođeno vremenu treniranja, jer je obrok nakon treninga jednako važan kao onaj koji vas za trening priprema. Izbalansirana ishrana ima veliki uticaj na efektivnost treninga i za treniranje je glavni faktor pripreme i oporavka organizma.

Zavisno od vaših potreba i mogućnosti treba da organizujete vreme treniranja kako biste postigli cilj koji ste zamislili. U daljem tekstu pronađite koje benefite ima treniranje ujutru, a koje prednosti po vaše zdravlje donosi trening u večernjim satima.

Zašto je bolje trenirati ujutru?

Ako se dvoumite da li da odvojite vreme za trening pre ostalih obaveza, jedan od razloga da postavite jutarnje vežbanje kao prioritet je da će vas trening motivisati da tokom dana donosite bolje odluke. Kada dan započnete dobrim i zdravim izborom, veća je verovatnoća da ćete birati zdravije obroke.

Foto: Pexels

Trening ujutru će vam povećati nivo energije. Neke studije su pokazale da fizička aktivnost povećava budnost i koncentraciju čak 10 sati nakon treninga. Pa je to dobar razlog da trening obavite pre odlaska na posao ili fakultet. Dan ćete početi razbuđeniji, a u radu ćete sigurno primetiti veću produktivnost.

Takođe, ujutru su najveće šanse da vam neka druga obaveza neće stati na put. Navikom jutarnjeg treninga, povećavate verovatnoću da ćete istrajati u vašoj rutini. Tokom dana, razne druge neplanirane obaveze vam mogu promeniti planove, dok ujutru možete posvećeno i neometano vežbati.

Zašto je bolje trenirati uveče?

Treniranje uveče takođe ima brojne benefite zbog kojih je mnogima prijajniji izbor. Osim što od vas ne zahteva da se probudite previše rano, vežbanje u večernjim satima vam omogućava intenzivniji trening: zglobovi i mišići su uveče čak i do dvadeset odsto fleksibilniji, a organizam je sa najviše snage i izdržljivosti.

Prema nekim istraživanjima, trening koji obavljate kasnije u toku dana donosi brži napredak u razvijanju mišićne mase. Zato ćete u kraćem vremenskom periodu moći da primetite rezultate vašeg truda.

Kada se nakon napornog dana uputite na večernje vežbanje, nema bolje pripreme za spavanje. Fizička aktivnost oslobađa od stresa i omogućava kvalitetniji i duži san. To je veoma važno jer se tokom noći vaše telo oporavlja od dnevnih aktivnosti i priprema za sledeći dan.

Svakom vežbaču će odgovarati drugačiji plan i raspored vežbanja. Bilo da se prijatnije osećate kada vam trening podigne energiju za dan koji sledi ili je vežbanje za vas idealna priprema za spavanje - svaka fizička aktivnost će imati pozitivne efekte na vaš život, čak i da se ne opredelite za redovno vreme treniranja.

Uzimajući u obzir da vremenski raspored vežbanja može da utiče na vaš doživljaj i rezultate treninga, vreme treniranja u toku dana, učestalost i trajanje - odredite prema ličnom osećaju.

Kako je mnogo dobrobiti aktivnog stila života, odaberite fizičku aktivnost koja vam se najviše dopada i uvedite zdrave navike koje će vam omogućiti da najefikasnije dođete do svog cilja. Dodatnu inspiraciju možete pronaći istraživanjem aktuelnih trendova u fitnes svetu.

Zatvoreno za komentare.