Zašto bi trebalo da dodate Kubu na listu želja?

Zašto bi trebalo da dodate Kubu na listu želja?

Kuba je najveće karipsko ostrvo i jedna od najfascinantnijih zemalja na celom svetu. Ova specifična turistička destinacija se nikada ne zaboravlja i svima pruža neverovatna životna iskustva.

Foto: Pexels

Oni koji su je već posetili kažu da je teško opisati ono što su doživeli, i da se to jednostavno mora iskusiti. 

Zašto bi trebalo da dodate Kubu na spisak svojih budućih putovanja? U nastavku teksta donosimo korisne i zanimljive informacije, zbog kojih ćete se unapred zaljubiti u ovo ostrvo.

Autentični kubanski način života

Brojni su razlozi da letujete na Kubi, i to baš u periodu kada je kod nas zima. Jedan od njih je svakako prilika da iskusite specifičan kubanski način života, koji oduvek fascinira ceo svet.

Kubanci su poznati po tome što su uvek nasmejani, srdačni i spremni za ples u svakom trenutku. Čak i najstariji Kubanci se mogu videti kako igraju salsu na ulici. To je sušta suprotnost našem stilu života - potpuno užurbanom.

Još jedna zanimljiva činjenica jeste da je Kuba izuzetno popularna po svom zdravstvenom sistemu. Smatra se i jednim od najboljih na svetu. 

Neverovatno, ali Kuba ima toliko dobrih lekara, da ih izvozi u druge zemlje i od toga dobija više novca nego od celokupne turističke industrije.

Kuba je takođe i zemlja kontrasta. Iako su njihove mesečne zarade u proseku veoma niske, na njihovim ulicama nema beskućnika, a gotovo čitavo stanovništvo je pismeno i ima pravo na besplatno zdravstvo i školstvo.

Kuba - živi muzej automobila

Svi smo nekada videli razglednice i postere sa Kube na kojima su fotografisani oldtajmeri. To i ne čudi, s obzirom na to da su upravo oni postali sinonim i prva asocijacija na Kubu.

Ali, kako su oni uopšte dospeli na Kubu i postali svetski simbol nje?

Nakon revolucije, Amerikanci su posećivali Kubu zbog njenih kvalitetnih rumova, cigara i lepih žena. Sa sobom su doneli i sklonost ka kockanju i mnoge druge uticaje. Jedan od njih su bili i - američki automobili.

Kubanci su još od tada nastavili da neguju svoje oldtajmere i veliki broj njih se nalazi u odličnom stanju i dan danas. Tako se na njenim ulicama nalaze razni modeli i boje automobila koji Kubu čine bukvalno živim muzejem.

Ono što je najzanimljivije za turiste jeste činjenica da se ovi automobili mogu iznajmiti. Na turističkim destinacijama postoje vozači oldtajmera koji će vas provozati pored svih važnih lokaliteta.

Vožnja u ovom automobilu će vam sigurno biti nesvakidašnje iskustvo, jer ih nigde drugde nećete naći, pa ćete imati i osećaj da se nalazite u nekom potpuno drugom vremenu.

Foto: Pexels

Havana - fascinirajući glavni grad

Glavni grad i kulturno-istorijski centar Kube je nezaobilazna destinacija svih turista, a mnogima se nalazi na spisku gradova koje žele da posete do kraja života. Razlog tome je što se najveći broj turističkih atrakcija nalazi upravo ovde.

Havana je prepuna istorijskih mesta i zanimljivih kafića i restorana. Krasi je prelepa i neobična arhitektura građevina. Ovaj grad obiluje zanimljivim detaljima na svakom koraku, te nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

U njoj se nalazi i Trg Revolucije, koji je nesumnjivo najbitniji u celoj zemlji. Prepoznatljiv je po čeličnom memorijalu Če Gevare i popularnom citatu Hasta la Victoria Siempre. 

Odmah pored Če Gevare, nalazi se spomenik, za koji mnogi na prvu misle da je Fidel Kastro, međutim, u pitanju je Kamilo Sjenfuegos. On je jedna od najznačajnijih ličnosti kubanske revolucije, a po njemu i jedan grad nosi ime.

Havana Vieja

Stari deo Havane je deo neverovatne kulturne zaovstavštine i perfketno je očuvan sve do dan danas. Ovo je ujedno i najbogatija zbirka kolonijalne arhitekture Latinske Amerike.

Čitav ovaj deo grada je stavljen na Uneskovu listu svetske kulturne baštine 1982. godine. Kubanci su potom shvatili značaj ovog mesta i započeli restauraciju značajnih građevina.

Ovde turisti provode najveći deo svog vremena. Ovaj deo grada krase beskonačni lavirinti šarenih boja, prelepa kolonijalna arhitektura, ulični prodavci sa neobičnim voćem i deca koja razdragano igraju fudbal na ulicama.

Varadero - najpoznatija plaža na Kubi

Bez dileme, Varadero je najpoznatiji pojam posle Havane kada se govori o Kubi. U njemu se nalazi i najpoznatija plaža u zemlji.

Duga je čitavih 22km, a obalu od sitnog, belog peska zapljuskuje beskonačno i kristalno plavo more. 

Ovo je odlično mesto i za sve one koji traže dobar provod, jer tokom turističke sezone, ovde se svakodnevno odvijaju žurke u nekima od 100 diskoteka, barova i noćnih klubova.

Zamiljivo je da ova plaža ima i 25 ronilačkih mesta i marina parkova gde se nalaze potopljeni avioni i čamci. Dakle, prava avantura za ljubitelje ove aktivnosti.

Trinidad - teleportovanje u XIX vek

Trinidad je mnogim turistima omiljeni grad u Kubi. Razlog za to je potpuno očuvana arhitektura kolonijalizma.

Ovaj šarmantni grad na Kubi je prepun šarenih zanimljivosti. Dovoljno je mali, da ga u kratkom vremenskom roku možete obići celog i videti sve pastelne kućice i ulice popločane kaldrmom koje ga krase.

U njegovoj blizini se nalaze i polja šećerne repe, koja se i dan danas obrađuju.

Ako posetite i Playa Ancon, možete uživati u kubanskom rumu uz laganu muziku i zalazak sunca.

Ovo je samo kratka lista toga što Kuba nudi i zbog čega je jedna od najfascinantnijih država na svetu. Preporučujemo da je odmah dodate na spisak željenih egzotičnih destinacija i sami se uverite zašto je poseta ovoj zemlji nezaboravno iskustvo!

Zatvoreno za komentare.