Kućni radovi i popravke za koje vam je potreban majstor

Kućni radovi i popravke za koje vam je potreban majstor

Bilo da ste se odlučili da renovirate stan ili da na drugi način dekorište samo jedan deo prostora u kom živite, imaćete mnogo posla a neke od njih verovatno nećete moći sami da uradite. Zbog toga vam u nastavku teksta predlažemo sve popravke i radove za koje će vam trebati majstor.

Foto: Freepik

#1 Postavljanje parketa, hoblovanje i lakiranje parketa

Ako ste se odlučili da svoj stan osvežite novim parketom, to svakako ne možete sami uraditi. Postavljanje, hoblovanje parketa, postupak lakiranja parketa kao i hoblovanje ili bajcovanje parketa su komplikovani procesi i treba ih prepustiti kvalitetnom majstoru. Postupak postavljanja parketa će biti teži kada uzmete u obzir skidanje prethodne podloge sa poda. 

Hoblovanje i lakiranje parketa takođe može osvežiti vaš dom skoro isto kao da je postavljen novi parket. Glavno pitanje je da li parket u vašem stanu može da se hobluje zbog trenutne debljine, a korisna činjenica je i broj prethodnih hoblovanja vašeg parketa. 

Ako ipak želite da promenite boju parketa, ni to nije nikakav problem za kvalitetnog majstora. Savremenim tehnikama bež parket može se pretvoriti u tamno braon i obrnuto. 

#2 Vodoinstalaterski radovi i keramičarske usluge

Proleće je zgodno vreme za renoviranje kupatila, ali trebalo bi da znate da većinu radova u vezi sa tim nećete moći sami da završite. Ovde će vam prvenstveno biti potreban vodoinstalater a nakon njega i keramičar. 

Vodoinstalater će postaviti vodovodnu i kanalizacionu instalaciju, izvršiće kontrolu svih cevi i ventila, proveriće vodokotolić ili zameniti novim, očistiće odvode. Nakon toga slede lepše stvari, kao što su postavljanje slavina, tuša, tuš kabina, lavaboa. Međutim, pre toga, ako ste se odlučiti za promenu kupatilskih pločica i promenu hidroizolacije, pronađite keramičara po preporuci (tako je najbolje) i izaberite oblik, boju, dezen budućih pločica. 

Iste ove svari važe i za kuhinju. Za montiranje sudopere i vodovodnih cevi pozvaćete vodoinstalatera a za lepljenje novih pločica, obezbedićete keramičara. 

Poželjno je da za sve ove usluge dogovorite tačnu ili bar okvirnu cenu kako ne bi došlo do neslaganja i nesporazuma oko toga. 

Foto: Freepik

#3 Elektro radovi i popravke - nikako bez električara

Ako živite u staroj zgradi, verovatno je došlo vreme za zamenu starih instalacija novim. U tome vam može pomoći samo i jedino dobar električar i ovo svakako nisu poslovi koje vi sami možete da uradite. 

Čak i ako nije nešto komplikovano u pitanju, već samo manje popravke, opet bi trebalo da se obratite električaru. Ako želite rekonstrukciju i zamenu instalacija, ali i instalacije za TV i satelitske sisteme, za osvetljenje, za izvođenje struje do novih utičnica, u svemu tome može pomoći električar, koga takođe možete naći po preporuci.

Veoma je bitno da pre nego što pozovete električara napravite plan odnosno listu ideja koje biste voleli da vidite u svom stanu. Na primer, red visećih lampi iznad šanka ili stola u kuhinji, ili nove zidne lampe koje planirate da pričvrstite u zidu iznad kreveta. Ovo sve je bitno jer će te na takav način moći da dogovoriti sve sa svojim majstorom. 

#4 Molerski radovi - pustite mašti na volju

U principu, ako je u pitanju jednostavan prostor, ovu aktivnost možete da uradite sami, uz pomoć partnera ili prijatelja. Ovo važi za krečenje celog prostora u jednu boju bez nekih posebnih detalja. Međutim, mi vam predlažemo da unajmite kvalitetnog majstora, a pre toga da istražite kakvih sve ideja ima na internetu a za to se možete služiti aplikacijom Pinterest. Kada budete videli koji sve oblici i koje sve boje mogu da oboje vaše zidove, sigurni smo da ćete za neku od njih odlučiti i da izbor neće biti nimalo lak. 

Naravno, u okviru molerskih radova tu je gletovanje odnosno popunjavanje rupa na zidovima glet masom. Ovo je najbitniji korak i majstori to urade veoma profesionalno tako da se nakon krečenja ne primećuje bilo kakav nedostatak na zidu.

Ako se pak odlučite za foto-tapete, za lepljenje istih na zid biće vam potreban majstor, naročito ukoliko se radi o tapetama koje se lepe uz pomoć lepka.

Foto: Freepik

#5 Ostali kućni radovi i popravke

Kućnih radova je bezbroj i skoro uvek ima posla za majstorisanje. Međutim, ne morate za sve poslove da zovete majstora. Naveli smo nekoliko ozbiljnih radova koje bi bilo poželjno poveriti majstorima. Ali, postoje neki lakši radovi koje ćete moći da obavite bez pomoći. Jedan od alata koje biste trebali da imate u kući svakako jeste bušilica (aku ili električna). Ona će vam služiti za bušenje rupa na raznim površinama, a ukoliko je uz to i šrafilica, olakšaće vam sklapanje bilo kog komada nameštaja. 

Među neophodnim sredstvima za kućno majstorisanje, tu je i kofer sa alatom u kome su minimum čekić, šrafciger, ključevi, ključ sa podešavanjem, različiti tipovi klešta i još mnogo toga. Nikada se ne zna šta može da zatreba. 

Isto tako, četke za bojenje i farbanje, lak i farba su nešto što možete imati u rezervi kako biste mogli da prelakirate ili ofarbate neobrađen komad nameštaja i zaštitili ga od spoljašnjih uticaja. Takođe možete osvežiti staru kuhinju, orman ili neke druge delove stana farbanjem frontova odnosno vrata.

Nadamo se da smo vam pomogli prilikom planiranja renoviranja stana!

Zatvoreno za komentare.