Nagrade 51. FEST-a: Beogradski Pobednik za "Treći svetski rat"

Nagrade 51. FEST-a: Beogradski Pobednik za „Treći svetski rat“

Iranski film "Treći svetski rat" (World War III) odneo je tri nagrade 51. FEST-a: Beogradskog pobednika za najbolji film, Human Sejedi je nagrađen za režiju a Mohsen Tanabandeh za mušku ulogu.

Foto: Cebef/Predrag Mitić

"Veoma sma srećan i uzbuđen što sam dobitnik najvažnije nagrade jednog festivala sa tako dugom tradicijom i velikim ugledom. Drago mi je što vam se dopao film", izjavio je Sejedi u video-poruci, uz izvinjenje što nije i lično prisutan jer radi na jednom velikom projektu.

Njegov film o nadničaru beskućniku koji radi na scenografiji za film o Adolfu Hitleru, u Glavnom takmičarskom programu se "ubedljivo izdvojio svojom slojevitošću", istakao je žiri, uz "maestralnu vizuelnu veštinu" reditelja.

Nagrada za najbolji scenario pripala je Isabel Penji i Rodrigu Sorogojenu za film "Zveri" (The Beasts), koji su nas "moćnim dijalozima uveli u svet nelagode, straha i nasilja" u ovoj prepoznatljivoj priči o netrpeljivosti.

Najbolju žensku ulogu ostvarila je Ajša Tebe za film "Prokleti ne plaču" (The Damned Don't Cry). Ona je "svojom nežnošću i čvrstinom dala glavni doprinos kvalitetu filma" o majci i sinu koji se sele iz jednog marokanskog mesta u drugo, u potrazi za boljim životnim prilikama.

Ajša je video-porukom zahvalila FEST-u i beogradskoj publici i izrazila žaljenje što nije mogla da dođe.

Australijski film "Opstanak dobrote" (Survival of Kindness) Rolfa de Hera odneo je dve nagrade: posebno priznanje žirija i nagradu za najbolji glumački debi (Muažemi Husein).

Reditelj Rolf de Her izjavio je da nagradu posvećuje svojoj mladoj filmskoj ekipi, a preneo je i Muažemine reči da "zahvali svima" na nagradi.

U filmu o usamljeničkom putovanju jedne žene žiri je pohvalio De Herovo "hrabro i beskompromisno prezentovanje alegorične priče" kao i Muažeminu veštinu "stvaranja karaktera bez dijaloga".

Članovi žirija Glavnog takmičarskog programa: Jelena Mitrović, Laza Razanajatovo, Jovana Stojiljković, Vinko Brešan i Petar Benčina su, pre dodele nagrada, zahvalili umetničkom direktoru Jugoslavu Panteliću na sjajnoj selekciji.

"Uživali smo, jer je FEST mesto gde se umetnosti pristupa sa pažnjom, nežnošću i strašću. Sigurni smo da će samo sa takvom predanošću FEST imati sjajnu budućnost", poručili su.

Nagrada "Nebojša Đukelić" za najbolji regionalni film pripala je ostvarenju "Sneg i medved" (Snow and the Bear) turske rediteljke Selčen Ergun snimljen u koprodukciji Turske, Nemačke i Srbije.

"Znalački vodeći gledaoce kroz narativ o zločinu, rediteljka postavlja suštinsko pitanje o moralnim dilemama i načinima na koje mogu biti razrešene", ocenio je žiri koji su činili Dijana Metlić, Greg de Kjur i Maja Medić.

Rediteljka je zahvalila posebno srpskom delu ekipe, koproducentu Milošu Ivanoviću i tonskoj ekipi koja je radila u surovim vremenskim uslovima.

"Turska prolazi kroz težak period zbog katastrofalnog zemljotresa. Preko deset gradova je razoreno a pola miliona ljudi raseljeno. Ovu nagradu nosim nazad Tursku za sve hrabre ljude koji se bore da ponovo izgrade svoj život iz pepela", poručila je Ergun.

Nagrada "Milutin Čolić", koju dodeljuje dnevni list "Politika" za najbolji film većinske srpske produkcije, pripala je ostvarenju "Usta puna zemlje" Mladomira Puriše Đorđevića.

"Kadrovi i scene ovog filma o čovekovoj potrazi za slobodom, urezuju se duboko u

gledaočevu svest... Odavno u srpskom filmu nismo osetili takvu radost stvaranja, ali i neizmernu ljubav prema ljudima", stoji, između ostalog, u obrazloženju članova žirija Dubravke Lakić, Stefana Arsenijevića i Marka Đorđevića.

Nagradu je primio Radivoje Raša Andrić, reditelj i Purišin zet, koji je preneo reči Purišine ćerke Lidije:

"Zahvaljujem se na nagradi koja nosi ime osnivača FEST-a, Purišing prijatelja i komšije. Ovaj film je radio sa strašću koja je bila jača od svega, od svih njegovih 98 godina, radio je po svaku cenu, do poslednjeg daha i sa velikom radošću. Iz te perspektive, ovo nije samo njegov film, ovo je njegova žudnja za životom".

Žiri FEDEORA je za najbolji evro-mediteranski film u Glavnom takmičarskom programu proglasio marokansko ostvarenje "Prokleti ne plaču" Fizala Bulife, "za autenitčnu filmsku priču realizivanu razvijenim i bogatim filmskim jezikom".

Članovi žirija su bili Mikelanđelo Mesina, Mihaj Fuldžer i Nenad Dukić.

Nagrada publike za najbolji evropski film pripala je srpskom ostvarenju "Ovuda će proći put" Nine Ognjanović. Rediteljki i producentu Davidu Jovanoviću nagradu je uručio ambasador Evropske unije u Srbiji, Emanuele Žiofre.

"Mi iz EU smo odlučili da podržimo nagradu publike jer znamo kako je snažna veza beogradske publike i FEST-a", izjavio je Žiofre i istakao važnost podrške mladim autorima.

"Moramo da čuvamo naše zajedničko kulturno nasleđe, a kinematografija je važan deo toga", dodao je Žiofre i poručio da će kroz program Kreativna Evropa Evropska unija nastaviti da podržava srpsku kulturu.

Nakon ceremonije dodele nagrada u mts Dvorani, Raša Andrić je i svečano proglasio 51. FEST zatvorenim. Usledila je svetska premijera poslednjeg filma Puriše Đorđevića, "Usta puna zemlje".

Od 6. do 12. marta u pet bioskopskih sala biće održan program PostFESTum. Detaljan program možete preuzeti ovde.

Zatvoreno za komentare.