Kako odabrati idealan poklon?

Kako odabrati idealan poklon?

Darivanje poklona je i umetnost i radost i istovremeno način da pokažemo naša osećanja i privrženost partneru, članovima porodice, bliskim prijateljima i saradnicima.

Foto: Shutterstock

Poklonom iskazujemo i poštovanje, zahvalnost za podršku, uslugu ili izvinjenje. Poklanjamo, jer želimo sa nekim i da gradimo i jačamo odnose. Obično su to praznici, rođendani, godišnjice i posebne prilike, uspesi i nova životna poglavlja, kada pažljivo biramo i darujemo druge.

Odabir poklona, kao i prilika kada ih poklanjamo, govori mnogo o nama, ali i o našim međusobnim odnosima.

Praksa darivanja postoji od početaka ljudske civilizacije. Još su najbliži srodnici naših predaka pokazivali znakove međusobnog darivanja.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Notes&Co (@notesandco.rs)

Istraživači veruju da su pećinski ljudi jedni drugima poklanjali kamenje neobičnog oblika ili životinjske zube i na taj način pokazivali međusobnu zahvalnost i jačali povezanost i pripadnost svojoj maloj zajednici.

Kako su se zajednice usložnjavale, tako su i darovi postajali sve vredniji, a međusobni odnosi između onoga ko daruje i onoga ko prima, sve složeniji.

Kako pokloni igraju važnu ulogu i široko su prihvaćeni običaj u odnosima, koje gradimo i negujemo sa drugima, pravo je umeće izabrati onaj pravi. Zato postoji nekoliko jednostavnih i korisnih pravila, koja će vam olakšati odabir pravog poklona, za pravu priliku i pravu osobu.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Notes&Co (@notesandco.rs)

Kome kupujete poklon i kojim povodom ga poklanjate? Da li je u pitanju vama bliska osoba, da li je povod dan Zaljubljenih, godišnjica, lični ili profesionalni uspeh?

1. Ako je u pitanju vama bliska osoba,posao vam je olakšan, jer poklon može da bude i nešto sasvim praktično, što im je na listi želja.

2. Ako su to prijatelji, onda birajte opet nešto što bi oni želeli da imaju, ali da bude i odraz vas samih i vašeg odnosa, nešto što bi dobili samo od vas.

3. Ako osobu ne poznajete toliko dobro, a želeli biste da joj se zahvalite, pronalaženje odgovarajućeg poklona može da bude izazov, pogotovo ako želite da budete originalni. Tada je važno da slušate šta osoba priča o sebi, šta voli, šta je interesuje. Tada je i pomoć prijatelja i onih koji je bolje poznaju dobrodošla.

4. Pravilo reciprociteta, da uzvratite poklonom iste vrednosti, važi kada niste bliski sa drugom osobom, ali to ne važi u partnerskim i drugim bliskim odnosima. Tada je mnogo važnija pažnja i emocija, koju taj dar simbolizuje.

5. Ako niste u obavezi da osobi uzvratite poklonom i ne postoji odnos reciprociteta, onda dar može da bude i manje vrednosti, jer on tada predstavlja znak pažnje.

I ne zaboravite, nećete nikada pogrešiti ako se rukovotite sa dva osnovna kriterijuma, a to su upotrebna funkcija poklona i faktor iznenađenja. Šta je to što treba svim generacijama, polovima i zanimanjima? Mesto u koje će stati sve vaše misli, važne i nevažne, velike i male, poslovne i privatne.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Notes&Co (@notesandco.rs)

Personalizovani rokovnici Notes&Co. sa inicijalima onoga kome su namenjeni u kreativnom pakovanju nešto su čemu će se svi obradovati. Da poklanjamo drugima možemo i bez nekog posebnog razloga. I zato odvojte malo vremena, koje je ujedno i najveći poklon, koji nekome možete dati u današnjem užurbanom životnom ritmu.

Zatvoreno za komentare.