Novi film Marka Đorđevića "Za danas toliko" premijerno na 52. FEST-u

Novi film Marka Đorđevića „Za danas toliko“ premijerno na 52. FEST-u

„Za danas toliko“, novo ostvarenje scenariste i reditelja Marka Đorđevića, premijeru će doživeti u okviru „Takmičarskog programa“ 52. izdanja beogradskog FEST-a.

Foto: promo

Premijerna projekcija je zakazana za 1. mart 2024. godine (MTS dvorana, 19:30), dok će reprizne biti upriličene dan kasnije, 2. marta (12:00, MTS dvorana; 19:00, Cineplexx Galerija Belgrade).

Podsećamo... Marko Đorđević je pre par godina požnjeo poduži niz nagrada, kao i brojne pohvale i simpatije publike na račun svog dugometražnog igranog prvenca „Moj jutarnji smeh“.

Izložen u par kraćih rečenica, sinopsis Đorđevićevog novog filma glasi: Spremanjem omiljenih mu kolača – čupavaca, Šarenci uspevaju da namame najstarijeg brata da dođe kući. Vreme kao da prestaje da postoji i počinje bajka o srećnim ljudima. Naizgled obični letnji dani postaju neobični. Zaljubljeni u život, oni uzdižu realnost iznad  tla, rasterujući tamne oblake vedrinom.

Foto: promo

Reditelj i scenarista Marko Đorđević je o ovom svom filmu rekao: „Komadići i odlomci stvarnosti mešaju se sa bogatim unutrašnjim svetom naših junaka stvarajući atmosferu ovog filma, smeštenog negde između mašte i realnosti. Budući da je filmska porodica Šarenac sastavljena od sve samih zanesenjaka, takav je i ton, pomalo uzdignut od zemlje i lepršav, stalno spreman na šalu i pesmu. To ne znači da teških i tužnih trenutaka nema, ali povezanost sa ljudima i životni optimizam ne daju im da u tmurnosti dugo ostanu.  Na nama je bilo da se 'izdužimo i raširimo' u svim mogućim pravcima, a realnost nas je vraćala i pokazivala koliko možemo. U trenucima kada su opruge stvarnosti pucale i kada nam se činilo da smo laki kao pero i visoko među oblacima, počeli smo da verujemo da je moguće dostići i uhvatiti sreću, zgrabiti je i utisnuti u ovaj film da ostane tu zauvek. Ovo je film u ime vedrine. Ovo je film o ljubavi.“

Marko Đorđević je režirao po sopstvenom scenariju, a on je i montažer filma. Stefan Milosavljević je direktor fotografije, a Stevan Milošević dizajner zvuka.  Za kolor-korekciju se postarala Ester Nađi, a za miks zvuka Kostas FilaktidisLara Bunčić je scenografkinja, a Jelena Anđelković kostimografkinja ovog filma.  Pomoćnica režije je Tamara Todorović.

Foto: promo

Uloge tumače: Filip ĐurićIvana Vuković (njih dvoje su odigrali ključne role i u Đorđevićevom prethodnom filmu dugog metra), Nikola Rakočević, deca Miona Pejković i Milica Jovović, te regionalna i međunarodna zvezda Goran Bogdan. Film traje 105 minuta.

Film „Za danas toliko“ je nastao pod okriljem producentske kuće Altertise, a u koprodukciji sa kućama CinneRentDigital Goblen Media i Stiglitz Production. U pitanju je koprodukcija Srbije i Republike Srpske. Nastanak filma podržali su: Ministarstvo kulture Republike Srbije,  Filmski centar Srbije, Audio vizuelni centar Republike Srpske i Grad Novi Sad. Film je producirao Miloš Pušić, dok su koproducenti Ivica Vidanović i Đorđe VranješStefan Jevđenijević je izvršni producent pomenutog ostvarenja.

Marko Đorđević rođen je 1988. u Kragujevcu. Završio osnovne i master studije filmske i TV režije na Fakultetu dramskihuUmetnosti u Beogradu, a trenutno je na doktorskim studijama ovog fakulteta. Tokom studiranja snimio je više filmova od kojih je najuspešniji bio Na drugoj obali. U novembru 2019. godine, u okviru Festivala autorskog filma, prikazan je njegov debitantski igrani film „Moj jutarnji smeh“, koji na pomenutom festivalu dobija gran-pri „Aleksandar Saša Petrović” za najbolji film. Internacionalnu premijeru ovaj film je imao u januaru 2020. godine na 49. Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu u okviru selekcije „Bright Future”. Film je dobio i nagradu „Svetionik” za najbolji film na Pančevo film festivalu, Nagradu za najbolji dugometražni film na festival Molodist u Ukrajini, Specijalnu nagradu na Filmskom festivalu u Trstu, kao i nagrade „Zlatni propeler” i Fipresci nagradu na festivalu u Motovunu.

Očekuje se da film nakon premijernih projekcija na ovogodišnjem FEST-u film „Za danas toliko“ uskoro uđe i redovnu bioskopsku distribuciju.

Zatvoreno za komentare.