Ove atrakcije morate videti u Nišu

Ove atrakcije morate videti u Nišu

Na teritoriji savremenog grada Niša se nekada davno nalazio antički grad Nais, mesto rođenja rimskih careva Konstantina Velikog i Konstancija III, što garantuje bogatu istoriju koju ovo mesto ima da ponudi zainteresovanima.

Foto: Unsplash

Mnoga osvajanja i dešavanja koja su usledila donela su ovom mestu veliki svetski značaj, koji često nažalost nije prepoznat.

Pokazaćemo vam različite građevine i arheološka nalazišta, zbog kojih ćete već sutra želeti da dođete, a mi ćemo isplanirati za vas ispunjen vikend koji ćete dugo pamtiti.

Memorijalni kompleks 12. februar

Zamislite da stižete u Niš,  iznajmljujete auto za vikend, rent a car vozilo preuzimete na aerodromu. Vozite se Bulevarom 12. februara, prva stanica na putu vam je Logor Crveni Krst, doduše sada nosi naziv Memorijalni kompleks 12. februar.

Građevina smeštena pored železničke stanice nosi mračnu prošlost, a izabrana je upravo zbog lokacije. 

Od 1941. do 1944. godine se na ovom mestu nalazio nacistički koncentracioni logor. Prvo je služio kao zatvor za ratne zarobljenike jugoslovenske kraljevske vojske, zatim kao logor za vojnike i razne druge grupe iz ovog regiona, koji su obeleženi kao nacionalisti, Romi ili jevreji.

Izmučena lica 30.000 zatvorenika su prošla kroz kompleks, od kojih je više od 10.000 streljano na brdu Bubanj i zakopano u rovovima iskopanim na tom mestu.

Sada se tu nalazi memorijalni park Bubanj, krase ga tri visoke skulpture stisnutih pesnica različitih dimenzija koje su uzdignute ka nebu. 

One značavaju bunt i borbu  žrtava da se suprostave agresiji, šaka za sve muškarce, šaka za sve žene i šaka za svu decu koja su izgubila živote i bila zlostavljana na tom mestu.

Niška tvrđava

Prošlo je sat - dva, a vi se vraćate na put potrešeni prizorima. Pred vama se ukazuje velika starinska građevina sa dva milenijuma konstantnog postojanja iza sebe. 

Bedemi dugački 2.100 metara će sigurno da vam oduzmu neko vreme, pripremite na dugu šetnju, a auto možete ostaviti na parkingu tvrđave.

Niška tvrđava je popularno mesto u sredičnjem delu Niša, koje svi turisti posete i tu nema razočarenja niti “zamki” za turiste, očekuje vas prijatno popodne.

Prođite kroz Stambol kapiju i uputite se ka Bali-Begovoj đamiji, građevini nastaloj za vreme vladavine Osmanskog carstva. 

Videćete odmah pored i široki plato tvrđave, tu možete malo da odmorite pre nastavka daljeg obilaženja atrakcija.

Foto: Unsplash

Ćele Kula

Vratite se na put i pređite reku Nišavu koja prati deo bedema tvrđave.  Prođite Spomenik oslobodiocima Niša i samo pratite ulicu pod nazvom Vožda Karađorđa.

Možda ćete morati da zađete sa glavnih ulica, ali vredi videti i Čair park. Trebalo bi da ga upamtite prostire sa desne strane na površini od 16,4 hektara. 

Tu možete naći kuglanje, akva park i klizalište, ali i uživati u bogatom zelenilu zbog kog je ovaj park i dobio naziv Čair, što zanči na turskom livada.

Nastavite kuda vas vodi putanja i ubrzo stižete do Ćale Kulu, poznatu i kao “kula od lobanja”. Ubrzo kako stignete sve će vam biti jasno zašto ga neki tako označavaju. 

Kada je sagrađena nalazilo se na njoj 952 ljudske lobanje poređane u 14 redova utisnute u četiri strane tornja.

Ako se pitate čiji su to ostaci, reč je o srpskim revolucionarima poginulim u borbi na Čegru za vreme Prvog srpskog ustanka, sada se na tom mestu, nadomak Niša, gde je vođena bitna nalazi spomenik koji vredi obići.

Do 2013. godine mnoge lobanje su ili uklonjene na zahtev porodica preminuih ili su same otpale sa konstrukcije, u tom trenutku se taj broj spustio na 54.

Antičko naselje Medijana

Videli ste dosta toga danas možda za nekog i previše, preporučujemo da ostanete koji dan duže, ali ako ste u škripcu sa vremenom i želite sve u jednom danu obići naš put se nastavlja u istom pravcu kao i do sada. 

Produžite od Ćela Kule ka izlazu iz Niša, verujte nam.

Dosta pre Niške banje, a na pet kilometara od Niša, ugledaćete ostatke rimskog sela iz vremena Konstantina Velikog i njegovih naslednika. 

Središnje mesto zauzima vila sa peristilom ili carska vila, odvojena od ostatka naselja zidinama. Njena funkcija u to vreme je bila kao mesto van grada za uživanje i obavljanje državnih poslova.

Ostatke krasi posebno odabrana arhitektura, ukrasi, mozaici, freske i skulpture.

Niška banja - topla voda

Popularna pesma, koju ste mogli čuti i u izvođenju Japanaca, kaže da je Niška banja za nišlije živa zgoda, međutim ako se nađete već u Nišu pređite još tih devet kilometara izvan i idite uživajte u termomineralnim lekovitim izvorima, od kojih dva spadaju u topla radioktivna vrela.

Davno se već krenula spuštati noć, zbog toga savetujemo da se ne zadržavate dugo. 

Treba između svih ovih mesta danas doručkovati, ručati i večerati. Na pravom ste mestu i verujemo da ćete ostati zadovoljni u koju god uđete etno kafanu i naručite ukusna roštiljska jela.

Odličan vikend je pred vama u trećem najvećem gradu u Srbiji, a četvrtom po broju turista

Ukoliko odlučite nešto zbog vremena da preskočite sigurni smo da ćete se bar još jednom vratiti, nemojte žaliti. Želimo vam prijatan odmor ili izlet!

Zatvoreno za komentare.