Kako je jedna pegla promenila naše živote

Kako je jedna pegla promenila naše živote

Na prvom mestu liste najomraženijih kućnih poslova, godinama su se smenjivali pranje sudova i peglanje. Bilo da su glasale žene, koje su na ove obaveze trošile sate i sate svake nedelje, ili muškarci, koji ne beže od poslova ove vrste, broj negativnih glasova je bio izuzetno visok.

Međutim, kako su mašine za pranje suđa postajale sve dostupnije, tako je peglanje sve ozbiljnije povećavalo prednost na listi nepopularnih poslova.

Foto: Phillips

Trenutno čak 73 odsto ispitanika priznaje da mrzi i da odbija da peglaju, na drugom mestu se nalazi ribanje kupatila, za koje se izjasnilo 67 odsto anketiranih, dok je pranje sudova palo na treće
mesto.

Izgleda da nastojanja proizvođača kućnih uređaja da naprave saršenu peglu, koja će ženama brigu o opranim vešu pretvoriti u zadovoljstvo, nisu bila uspešna.

Sve do nedavno.

markomihaljevic.com

Foto: Phillips

Do nedavno se zaista verovalo da je za optimalne rezultate peglanja potrebno mnogo vremena, a ono je danas najskuplji i najređi resurs, posebno ako žena ima posao, supruga, decu, obaveze prema roditeljima, društveni život...

Do nedavno se verovalo i da je za uspešno peglanje potrebno iskustvo, godine vežbanja, kao i tajni saveti sa onih mudrijaških sajtova. Verovalo se da je za peglanje košulje najvažniji know how vaše mame, bake i najdraže ujne, a da je destilovana voda zapravo čarobna vodica koja kamenac u pegli svodi na minimum.

Do nedavno se verovalo da veš mašina, osim centrifuge sa idealnim (šta god to bilo) brojem obrtaja, mora da ima i specijalne opcije koje sprečavaju gužvanje veša, ali ste i pored toga morali da vodite računa o tajmingu za njegovo širenje i skupljanje. Iako još nije napravljen uređaj za merenje vlage u odeći koja se suši, morali ste da znate kada je idealan tajming da ga nosite na
peglanje.

Do nedavno ste morali da pržite prste ili da pljuckate na peglu, kako biste odredili optimalnu temperaturu, ali ni to nije bilo dovoljno da se oslobodite straha od progorevanja. Zato vam nije padalo na pamet da se tokom peglanja javljate na telefon, da kuvate kafu ili da, daleko bilo, pogledate nešto na televiziji.

Foto: Phillips

Do nedavno je peglanje bilo teška robija. I zato ste, svaki put kad ste to mogli sebi da priuštite, plaćali drugima da to rade umesto vas. Uostalom, i radnice iz lokalne hemijske čistionice, i žena koja
vam povremeno čisti stan, peglaju bolje od vas. Međutim, nedavno je Philips izbacio peglu sa parnom stanicom koja će nam promeniti živote, ali i rezultate istraživanja o najomraženijim kućnim poslovima.

Foto: Phillips

Ona je sinonim za savršeno jednostavno peglanje i za jedno sasvim novo iskustvo. Sa Philips peglom sa parnom stanicom posao postaje zabava, jer ona ima OptimalTemp tehnologiju koja pruža savršen odnos temperature grejne ploče i pare za najbolje rezultate, garantovano bez progorevanja.

Zahvaljujući turbo opciji i dodatnoj količini pare, sa njom je moguće i vertikalno peglanje, onako usput, brzinski, ali sa vrhunskim rezultatom. Bez ijednog nabora. Ova Philips pegla sa parnom stanicom ima veliku odvojivu posudu za lako dopunjavanje vode tokom rada, bez potrebe da se isključuje uređaj. Kapacitet od 1,8 l omogućava neprekidno dvočasovno peglanje, bez dopunjavanja rezervoara. I znate šta je najbolje od svega – koristi česmovaču!

Foto: Phillips

Ali ni to nije sve... Sama pegla je izuzetno lagana u ruci, ima svega 800gr, ima sistem Easy De-Calc Plus, koji signalizira kad je vreme za uklanjanje kamenca (za koje je potrebno da podmetnete posudu koju dobijate u paketu ispod pegle i pritisnete jedno dugme i pegla sve uradi sama za manje od 2 minuta, taman dok proverite instagram), sigurnosnu bravu za zaključavanje i prenošenje, pritisak od 6,5 do 8 bara. Ova pegla u Eco režimu troši manje struje, ali troši i manje vaših kalorija jer ne zahteva ni trunku napora.

Eto, tek da ne bude savršena 🙂