Predstavljen film "Majka i sin"

Predstavljen film „Majka i sin“

Anabel Lengron prvi put je u Beogradu. "Prijatno sam iznenađena i toplo sam dočekana na festivalu, hvala vam na pozivu", podelila je svoje prve utiske po dolasku na FEST na početku druženja sa medijima.

Foto: Cebef/Dušan Milenković

U filmu "Majka i sin" (Un petit frère / Mother and Son) Anabel Lengron tumači Roz, samohranu majku dvojice sinova sa kojima se doseljava iz Obale Slonovače u Pariz. Tokom dve decenije pratimo njihove pokušaje da u sebi pomire ta dva različita sveta.

"Roz dolazi u Francusku da bi pružila bolji život svojoj deci, iako to znači da će sebe degradirati. U domovini je bila nastavnica a pošto se diplome migranata iz Afrike u Francuskoj ne priznaju, ona pristaje da radi kao spremačica. Želi da iseče sve korene i spali sve mostove sa svojom otadžbinom", objasnila je Anabel.

Film je inspirisan stvarnim događajima. Rediteljka i scenaristkinja Leonor Seraj napisala je lik po svojoj svekrvi. Anabel nije upoznala Leonorinu svekrvu. Ulogu gradila po uzoru na nekog drugog.

Foto: Cebef/Dušan Milenković

"Moja biološka majka došla je iz Senegala u Francusku. Rođena sam u Parizu. Usvojili su me beli roditelji, a majka se vratila u domovinu. Gradeći lik Roz pitala sam se kakav bi život imala moja majka da se nije vratila u Senegal. Ova uloga mi je pružila priliku da joj se približim i da joj odam počast".

Anabel je za lik Roz nagrađena na festivalima u Lez Arku i Stokholmu. Kaže da je posao glumca u Francuskoj težak.

"Trudim se da se izborim za to da me ne smatraju samo 'crnom' glumicom. Obično nam dodeljuju tipske uloge i emocije. Crna žena u francuskom filmu uvek je prikazana kao žrtva, kao neko ko doživljava neuspehe i ko je stalno nervozan. Na tom planu postoji još mnogo posla, mada moram priznati da smo u jednom pozitivnom periodu gde se otvaraju razne prilike", zaključila je Anabel. 

"Majka i sin" deo su programa FEST fokus. Premijera je večeras (19.30) u Dvorani kulturnog centra, reprizne projekcije su 4. marta u 13.30 u Jugoslovenskoj kinoteci i 5. marta u 21.30 u Sali 6 mts Dvorane.

Zatvoreno za komentare.