Predstavljen film "Senka Karavađa" - raskošna produkcija o briljantnom umetniku baroka

Predstavljen film „Senka Karavađa“ – raskošna produkcija o briljantnom umetniku baroka

“Senka Karavađa”, je biografski film o začetniku baroknog slikarstva sa elementima trilera, u režiji Mikela Plaćida i sa Rikardom Skamarćom, Izabel Iper i Luj Garela u glavnim ulogama, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u okviru 51. FEST-a.

Foto: Cebef

"Senka Karavađa" (L'ombra di Caravaggio / Caravaggio's Shadow) prati poslednju godinu života Mikelanđela Merizija da Karavađa (1571 - 1610), jednog od najbriljantnijih slikara svog vremena ali i buntovnika protiv crkvenih kanona.

U glavnim ulogama su Rikardo Skamarćo, u ostalim ulogama su Izabel Iper i Luj Garel. Film je režirao Mikele Plaćido, u Srbiji najpopularniji po liku detektiva Katanija u seriji "Hobotnica".

Film je na 51. FEST-u predstavila Federika Luna Vinćenti, producentkinja koja bila zadužena i za muziku u filmu.

- Ponosna sam i presrećna što sam ovde. Znam da je Mikele Plaćido popularan kod vas i mnogo mu je žao što nije mogao da dođe, ali sutra ima predstavu. Mnogo vas pozdravlja - prenela je Federika.

Foto: Cebef/ Dušan Milenković

Nije reč o klasičnom biografskom filmu, već nečemu što više naginje ka trileru. Kada se pročuje da Karavađo u svojim religijskim slikama koristi prostitutke, lopove i skitnice kao modele, Vatikan sprovodi istragu o njemu.

- Istraživač inkvizicije, poznat kao Senka, metafora je za sve ono što zasenjuje talenat, što nas sputava i udaljuje od našeg pravog ja i zbog toga smo svi mi pomalo Karavađo - izjavila je Federika.

Za potrebe filma napravljene su verne reprodukcije preko 17 Karavađovih slika. Sem Tvrđave Sant'Anđelo i Karakalinih termi, svi ostali delovi scenografije su izgrađeni od nule, u studiju Ćinećita. Produkcija filma koštala je 13 miliona evra.

"Senka Karavađa" je deo selekcije FEST Gala.

Premijera je večeras (22) u Sali 5 Sinepleks Galerije Beograd, reprizne projekcije su 27. februara u 19 u Sali 7 Sinepleks Galerije Beograd i 1. marta u 13.30 u Jugoslovenskoj kinoteci.

Zatvoreno za komentare.